Antena LIVE

Curs valutar

Video

Industria ospitalității, criticată de turiștii străini, dar și de locanici. "Nu avem niște școli care să formeze în acest domeniu"

Ne lăudăm cu ospitalitatea românească ori de câte ori avem ocazia, dar in realitate sunt multe dezamăgiri acumulate. Ospătari care uită de oamenii de la masă, mâncare proastă, camere necurăţate sau angajaţi nepăsători. Sunt cele mai dese reproşuri făcute de clienţi când se cazează în hoteluri sau merg la restaurante. Principalele cauze sunt lipsa forței de muncă și a școlilor de calificare în domeniu. 

De la 05.09.2021, 21:28
WhatsApp
Vezi și:

Suntem în Centrul Vechi al Capitalei sau locul din țară care adună cei mai mulți turiști pe metru pătrat. 

Întâlnim acest grup de nemți și îi întrebăm cum li s-a părut servirea. 

Ghid: De exemplu, la resturant nu a venit cafeaua la timp. Noi încercăm să fim un tampon între angajaţi şi grup şi nu se observă nimic.

Reporter: Punem puţin praful sub preş?

Ghid: Îl punem, da. 

Stăm prost de multe ori la capitolul ospitalitate. Din păcate, însă, nu doar străinii ne reproșează acest lucru. Inclusiv românii constată asta. Mai ales că mulţi dintre noi putem să facem comparație cu experienţele din străinătate. 

Localnic: Atitudinea. Sunt puţin greţoşi. Am avut posibilitatea să ajung şi în alte ţări din Europa şi din Asia, iar acolo oamenii din horeca sunt altceva. 

Localnică: Chiar m-a deranjat la resturante că pun preţul pe 100 de grame şi nu îţi spune că o să fie mai mult. 

Geanina, spre exemplu, spune că a avut parte de numeroase experiențe neplăcute în restaurantele și hotelurile de la noi. După cea mai recentă, a ajuns cu fetița în spital. 

Geanina: Am ajuns la spital și am ajuns acasă cu diagnosticul de salmonela. Diagnostic care a venit din partea a două laboratoare. După ce am ieșit din spital, la aproximativ o săptămână am luat legătura cu restaurantul pe mai multe medii, din păcate nu am primit niciun răspuns. 

Industria ospitalităţii e reprezentată de toate activitățile care asigură cazarea sau alimentația persoanelor care sunt departe de casă, indiferent dacă pentru perioade mai lungi sau mai scurte de timp. 

Mircea Drăghici, reprezentat școală elvețiană de ospitalitate: Avem o problemă că nu avem niște școli care să formeze în acest domeniu. Și atunci, criza forței de muncă de pe piața noastră se manifestă în angajați de o calitate îndoielnică. Nu cred că este vorba de atitudine în raport cu banii. La momentul acesta, salariile sunt destul de atrăgătoare în industria ospitalității. 

Hotelierii şi managerii restaurantelor se plâng că abia găsesc oameni care să lucreze în domeniu. Cu atât mai puțin și pasionați. 

Călin Ile, președinte FIHR: Trebuie să recunoaștem, am luat să lucreze la noi în hoteluri și restaurante pe oricine, fără să ținem neapărat cont de calitatea și de pregătirea lor. E cea mai mare problemă cu care ne confruntăm astăzi pentru că noi în ultimele 18 luni, aproximativ 30% din forța de muncă a plecat și e foarte greu să o recuperăm. 

Răzvan Șerban, director restaurante: Din nefericire, după această pandemie, persoanele din HoReCa s-au recalificat în alte domenii, nu mai au siguranța locului de muncă. La noi în companie ne uităm foarte mult la partea de atitudine a omului. Tehnic pot învăța toți. Dar atitudinea nu ți-o schimbă nimeni. 

Iar acest lucru a dat naştere unui alt fenomen. Patronii au fost nevoiți să angajeze foarte mulți străini, în special din Asia. În străinătate, cei care decid sa investească în educația angajaţilor înainte de a lucra în industria ospitalității, scot din buzunare bani grei. Spre exemplu, patru ani de scolarizare la cea mai prestigioasa scoala, care e in Elvetia, costa aproximativ 180.000 de franci elvetieni.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

centrul vechi horeca restaurant servire
Întrebarea zilei
V-a crescut salariul în ultimul an?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025