Pepenii de Dăbuleni au concurenţă serioasă pe piaţa din România. Unde se găsesc lubeniţele care tind să preia supremaţia
Sunt foarte dulci, zemoşi, au coaja subţire şi sâmburi puţini. Vorbim despre pepenii de Tinca, cei care ameninţă supremaţia lubeniţelor de Dăbuleni, pe pieţele din România. Anul acesta însă, seceta aproape că a înjumătățit producția.
De Redactia Observator la 08.07.2022, 17:57Pământul şi soarele blând din Câmpia Crișurilor transformă an de an pepenii de la Tinca. Fructele au un miez mai dulce şi o coajă mai subţire decât cei de Dăbuleni.
Vedeţi, ăsta are miez şi mai frumos şi mai dulce. Se poate gusta. Suculent.
Roşii sau galbeni, pepenii sunt atent monitorizaţi. Cultivatorii ştiu exact când sunt gata de vânzare.
După culoare exterioară se poate vedea care este coaptă sau nu, care are ochiul format, dar cel mai simplu: după rezonanţă. Dacă baţi cu palma, simţi o rezonanţă în palma cealaltă.
- Afacerea de succes cu care patru tineri români au dat lovitura. Ar putea câştiga 4.000.000 de lei
- Pepenii, o afacere "dulce" doar pentru unii. Agricultorii spun că în pieţe nu mai au loc de intermediari: "Depinde...
- După banane, portocale sau mandarine, acum a venit şi rândul pepenilor. Un întreg lot din Turcia, retras de pe...
Pepenii cresc în mod organic, fără ierbicide sau îngrăşăminte periculoase.
Ferenc Kondor fermier: Şi terenurile noastre sunt foarte bune, nu trebuie să folosim îngrăşeminte în exces. Ce comercializăm, aia consumăm şi noi. Şi aşa pot să recomand pentru toţi clienţii mei.
În acest an, datorita temperaturilor ridicate, fructele s-au copt cu o săptămână mai repede.
Alexandru Frese inginer: Aşa secetă cum a fost anul ăsta niciodata.
A fost un an record la consumul de apă, energie Vedeţi că nu merg pompele fără curent.
Feri a devenit expert în pepeni, îi cultivă de mai bine de 20 de ani. Pepenii gata copţi de pe cele 4 hectare i-a și scos deja la vânzare în piața din comuna.
Clienţi: - Şi alea au fost bune + că-s mai proaspete şi le iei acum şi bagi în frigider pe canicula asta şi apoi e mai bun.
- 2-3 tone, 5 tone, cât trebuie.
Reporter: Ce faceţi cu ele?
Client: Distribuim în altă parte.
În Bihor, culturile de pepeni se întind pe aproape 400 de hectare. Prețul de vânzare în piețe este de 3 lei pe kilogram.