Românii sărbătoresc toamna cu pastramă fragedă şi un pahar de must dulce
Toamna are gust de pastramă de berbecuţ cu must. După culesul viilor, românii şi-au amintit cât de gustoasă este această carne pe care au uitat-o. Oaia a ajuns să fie consumată doar de două ori pe an.
De Redactia Observator la 26.09.2019, 21:49Toamna are gust de pastramă de berbecuţ cu must. După culesul viilor, românii şi-au amintit cât de gustoasă este această carne pe care au uitat-o. Oaia a ajuns să fie consumată doar de două ori pe an. Ciobanii se plâng că sunt aproape de faliment. Sunt nevoiţi să vândă oile pe câţiva lei.
La poalele munţilor Cindrel, într-o podgorie din Apoldu de Sus, carafele de must şi mirosul de pastramă de berbecuţ ne amintesc că toamna e în toi. A venit în sfârşit vremea lor, când chefii se întrec să scoată tot ce-i mai bun şi mai gustos din cele două delicii care merg de minune împreună.
Radu Zărnescu, chef bucătar: Doar cu un pic de ulei de măsline o prăjim după care vom adăuga spre final usturoiul şi vinul şi punctul culminant va fi un strop de must care va da şi o altă nuanţă şi o tentă dulceagă
Radu Zărnescu, chef bucătar: Am pregătit pastrama cu cinci zile înainte, am ţinut-o la rece în mai multe condimente după care azi-dimineaţă i-am dat şi un suc de vin cu ulei de măsline şi cu un pic de usturoi
Bogată în proteine şi vitamine, carnea de oaie este o alegere sănătoasă datorită conţinutului scăzut de grăsimi. Chef Radu Zărnescu adaugă în tigaie şi câteva boabe de struguri. Sunt superfructele toamnei- conţin cel mai puternic antioxidant din lume care previne apariţia bolilor cardiovasculare.
Mioara Barbu, reprezentant podgorie: Conţine resveratrolul, mai mult cel roşu decât cel alb şi această substanţă este folosită în industria cosmetică şi este foarte benefică organismului
Deşi este mai sănătoasă, românii nu prea se înghesuie să cumpere carne de oaie. O consumă doar de Paşte şi în sezonul mustului. În total, mâncăm 2,2 kilograme pe an. Ciobanii se plâng că sunt aproape de faliment. De la stână, oile pleacă spre măcelării pe câţiva lei.
Dan Petrescu, crescător de oi: Toată lumea ne întreabă de ce le mai ţineţi. Păi cui să le vindem? Uitaţi anunţul meu, oaie de 60 de kilograme în viu şi îmi dă 3 lei pe carcasă
Nicolae Cioranu, crescător de oi: Acum cinci, şase ani se vindea cu 400-500 de lei bucata. Acum o oaie se vinde cu 100, 150, maxim 200
În carmangerii, preţul cărnii de oaie este de mult mai mare.
Iulia Ion, vânzătoare carmangerie: Pulpa o avem la 22 de lei, spata fără os, pulpa de spate cu os- bucată întreagă, 22 de lei
Programul "Alege oaia", propus de Petre Daea în urmă cu doi ani, a fost abandonat. Datele Institutului Naţional de Statistică arată că, până acum, nu s-a înregistrat nicio creştere în vânzări la carnea de oaie.