Românii sărbătoresc toamna cu pastramă fragedă şi un pahar de must dulce
Toamna are gust de pastramă de berbecuţ cu must. După culesul viilor, românii şi-au amintit cât de gustoasă este această carne pe care au uitat-o. Oaia a ajuns să fie consumată doar de două ori pe an.
Toamna are gust de pastramă de berbecuţ cu must. După culesul viilor, românii şi-au amintit cât de gustoasă este această carne pe care au uitat-o. Oaia a ajuns să fie consumată doar de două ori pe an. Ciobanii se plâng că sunt aproape de faliment. Sunt nevoiţi să vândă oile pe câţiva lei.
La poalele munţilor Cindrel, într-o podgorie din Apoldu de Sus, carafele de must şi mirosul de pastramă de berbecuţ ne amintesc că toamna e în toi. A venit în sfârşit vremea lor, când chefii se întrec să scoată tot ce-i mai bun şi mai gustos din cele două delicii care merg de minune împreună.
Bogată în proteine şi vitamine, carnea de oaie este o alegere sănătoasă datorită conţinutului scăzut de grăsimi. Chef Radu Zărnescu adaugă în tigaie şi câteva boabe de struguri. Sunt superfructele toamnei- conţin cel mai puternic antioxidant din lume care previne apariţia bolilor cardiovasculare.
Deşi este mai sănătoasă, românii nu prea se înghesuie să cumpere carne de oaie. O consumă doar de Paşte şi în sezonul mustului. În total, mâncăm 2,2 kilograme pe an. Ciobanii se plâng că sunt aproape de faliment. De la stână, oile pleacă spre măcelării pe câţiva lei.
În carmangerii, preţul cărnii de oaie este de mult mai mare.
Programul "Alege oaia", propus de Petre Daea în urmă cu doi ani, a fost abandonat. Datele Institutului Naţional de Statistică arată că, până acum, nu s-a înregistrat nicio creştere în vânzări la carnea de oaie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰