Antena Meniu Search
x

Amenzi mai mari pentru şoferii fără rovinietă. Guvernul nu mai majorase sancţiunile de peste 10 ani

Guvernul a aprobat creşterea nivelului amenzilor pentru şoferii care nu plătesc rovinietă. Acesta nu fusese majorat de peste 10 ani. 

de Redactia Observator

la 29.03.2022, 16:03

Amenzi mai mari pentru şoferii fără rovinietă. Guvernul nu mai majorase sancţiunile de peste 10 ani
Amenzi mai mari pentru şoferii fără rovinietă. Guvernul nu mai majorase sancţiunile de peste 10 ani - CNAIR

Guvernul a aprobat sâmbătă, în cadrul unei şedinţe, un proiect de lege pentru modificarea anexei 2 la Ordonanţa Guvernului numărul 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România, în sensul actualizării cuantumului amenzilor contravenţionale aplicabile utilizatorilor pentru lipsa rovinietei valabile.

Cum este stabilit cuantumul amenzilor

Nivelul sancţiunilor rămăsese acelaşi din anul 2010, deşi cuantumul vinietei a crescut cu 20 de procente. Statisticile arată că, prin comparaţie cu procesele verbale încheiate pentru neplata rovinietei în anul 2015, anul trecut numărul contravenţiilor legate de acest aspect s-a dublat.

"Din anul 2010 până în prezent cuantumul amenzilor a rămas la acelaşi nivel, în timp ce cuantumul tarifului de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România exprimat în lei a crescut cu aproape 20%. Astfel, valoarea amenzilor contravenţionale s-a calculat ca fiind de două ori tariful anual de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România, pentru amenda minimă şi de patru ori tariful anual de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România, pentru amenda maximă", se arată în comunicat.

Propunerea de modificare a legislaţiei a fost justificată prin faptul că numărul contravenţiilor aplicate pentru circulaţia fără achitarea rovinietei a crescut foarte mult în ultimii ani, de la 357.531 aplicate în anul 2015, la 734.143 procese verbale încheiate în anul 2021, în urma verificărilor făcute prin intermediul punctelor fixe şi mobile de control. 

Amenda stabilită prin procesul - verbal de constatare a contravenţiei poate fi achitată la jumătate din minimul acesteia prevăzut de lege, în termen de 15 zile de la comunicarea acestuia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri Auto » Amenzi mai mari pentru şoferii fără rovinietă. Guvernul nu mai majorase sancţiunile de peste 10 ani