Cât costă să încarci o maşină electrică în România. Unde se găsesc staţii de încărcare în Bucureşti şi alte oraşe
Zeci de mii de români au mizat, deja, pe ideea de a-şi cumpăra o maşină electrică şi tot mai mulţi îşi fac calcule în legătură cu rentabilitatea unei astfel de investiţii şi caută să afle cât costă să încarci o maşină electrică.
- Zeci de mii de români şi-au cumpărat maşini electrice în ultimii ani.
Zeci de mii de români au mizat, deja, pe ideea de a-şi cumpăra o maşină electrică. Se estima că ar exista un număr de circa 25.000 de maşini electrice înmatriculate în România, la sfârşitul anului trecut, iar până acum se consideră că această cifră, a maşinilor electrice înmatriculate în ţara noastră, a depăşit pragul de 33.000 de unităţi.
Vânzarea de maşini electrice a crescut constant în ultimii ani, specialiştii considerând că, deşi preţul de pornire poate fi mai mare decât la o maşină normală, investiţia rentează în timp.
Cum era de aşteptat, cele mai multe maşini electrice vândute în România sunt cele din gama Dacia Spring. Orientativ putem spune că s-au înmatriculat cam de şase ori mai multe maşini electrice Dacia Spring decât Tesla, maşinile electrice care ocupă locul 2 în preferinţele românilor.
Cât costă să încarci complet o maşină electrică
Este interesant să aflăm cam ce costuri implică achiziţionarea unei maşini electrice. În acest sens trebuie precizat încă din start că, din păcate, numărul de staţii disponibile în România pentru a încărca o astfel de maşină este destul de mic.
În principiu, o astfel de dilemă, cât costă să încarci complet o maşină electrică, este extrem de stufoasă. Asta pentru că încărcarea variază în funcţie de multe detalii. În primul rând vorbim despre preţuri diferite la staţia de încarcare în curent alternativ şi staţia de încărcare în curent continuu.
Apoi, vorbim despre preţuri diferite de la o companie la alta. De exemplu, dacă o companie dă "curentul alternativ" cu 2,29 lei pe kilowat-oră şi "curentul continuu" cu 2,85 lei pe kilowat-oră, altă firmă ar putea oferi curentul cu preţuri de 1,89, respectiv 2,39 lei pe kilowat-oră.
Nu în ultimul rând, există companii care oferă inclusiv abonamente lunare şi astfel aţi avea ocazia să încărcaţi maşina la preţuri şi mai bune.
Concret, cei care au posibilitatea să-şi încarce acasă maşina Dacia Spring ar putea ajunge în situaţia de a cheltui doar 30 de lei pentru un "plin" care să le ofere o autonomie de 260 de kilometri, vara, sau 160 de kilometri, iarna. Dacă apelaţi la o încărcare în oraş, costul s-ar putea situa undeva la 50 de lei pentru un astfel de "plin".
Staţii de încărcare pentru maşinile electrice în Bucureşti
Autorităţile locale au demarat diferite proiecte pentru a creşte numărul de staţii de încărcare pentru maşinile electrice. Astfel au apărat diferite staţii de încărcare a maşinilor electrice în Piaţa Amzei, Piaţa Alba Iulia, Piaţa Universităţii, Bucur Obor, Piaţa Victoriei, etc.
De asemenea, numeroase companii au decis să pună la dispoziţie angajaţilor astfel de staţii de încărcare a maşinilor electrice. Nu în ultimul rând, există inclusiv supermarketuri sau hipermarketuri care pun la dispoziţie astfel de servicii clienţilor, iar asta înseamnă că staţii de încărcare a maşinilor electrice găsiţi, printre altele, la Kaufland Străuleşti, Kaufland Siseşti, Băneasa Shopping City, Kaufland Voluntari, Kaufland Pallady, Cora Alexandriei sau Cora Lujerului.
Unde găseşti staţii de încărcare în ţară
Estimările arată că judeţele cu cele mai multe staţii de încărcare pentru maşinile electrice sunt Cluj, Timiş, Bihor, Sibiu, Suceava, Iaşi, Braşov, Prahova şi Constanţa.
Conform autocritica.ro, în 2022 a crescut cu o treime numărul staţiilor pentru încărcarea maşinilor electrice, faţă de 2021, iar din acest punct de vedere cel mai bine pare că s-a dezvoltat zona Transilvania.
Pe de altă parte, trebuie precizat că cele mai multe staţii de încărcare pentru maşinile electrice sunt amplasate în incintele unor benzinării.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰