Antena Meniu Search
x

Video Cod Rutier 2022. De mâine se aplică amenzi mai mari pentru şoferi. Când se aleg cu permisul suspendat

Viteza, claxoanele și depășirile în trafic se vor plăti, de acum, cu permisul. Atât în oraș cât și pe autostradă, manevrele periculoase îi pot lăsa pe șoferi, pietoni chiar și pentru 120 de zile. Mâine intră în vigoare noile modificări ale Codului Rutier care prevăd, printre altele, amenzi chiar și duble pentru nerespectarea regulilor de circulație. 

de Redactia Observator

la 26.02.2022, 20:13

Vezi și

Între 580 și 725 de lei - atât va fi amenda pentru șoferii care claxonează fără motiv. Tot atât vor plăti și cei care dau flash-uri sau șicanează în trafic. Nu vor da doar bani ci și permisul, pentru 30 de zile. Sunt doar câteva dintre modificările aduse Codului Rutier, care definesc comportamentul agresiv al conducătorilor auto. Cele mai multe dintre modificări vizează abaterile de la regulile de circulație pedrumurile interne. 

Cod Rutier 2022. Amenzi pentru şoferii agresivi

"Depășirile periculoase care duc la producerea de accidente vor fi sancționate cu până la 2.900 de lei, plus suspendarea permisului timp 90 de zile. Neacordarea de prioritate va fi sancțioată cu maximum 1.160 de lei și suspendarea permisului timp de 2 luni, iar șoferii care depășesc limita maximă de viteză cu mai mult de 70 de kilometri la oră vor rămâne pietoni 120 de zile fără a avea dreptul de reducere a perioadei de suspendare", spune Cristina Filip, reporter Observator.

România e țara UE cu cele mai periculoase drumuri

Pe acelaşi subiect

Sancțiunile mai dure sunt bune, spun instructorii, dar vin destul de târziu. România este țara din Uniunea Europeană cu cele mai periculoase drumuri. Doar anul trecut peste 1.600 de oameni au murit în accidente rutiere. Cauzele sunt multe, de la lipsă de prevenție până la un teribilism exagerat, mai ales în cazul șoferilor tineri. 

"Șoferul român încă merge pe acea chestiune, lasă că se poate, lasă că se mai poate, dacă nu m-a prins radarul, nu o să mă prindă data viitoare. Aici trebuie lucrat puțin, la mentalitate", este de părere Aurel Moraru, instructor auto. "Atunci când ai greșit și ești sancționat mai puțin, cu o valoare mai mică de amendă, se pare că intri în păcat și altă dată. În momentul în care se majorează, așa cum s-a întâmplat acum, o să te întrebi de trei ori, de cinci ori înainte să ai un comportament agresiv."

"Așa e în toată lumea civilizată", crede un român. "Depășirea periculoasă duce la oameni morți", spune un altul. "Dacă vrem să fim civilizați și să trăim așa cum trebuie, trebuie să respectăm niște reguli. Dacă depășim limitele atunci trebuie să plătim."

Sancţiuni pentru manevre periculoase pe autostradă

În premieră, legea vine cu sancțiuni și pentru șoferii care fac manevre periculoase pe autostradă. Dacă până acum întoarcerea pe autostradă nu era sancționată, de acum șoferii care vor schimba sensul de mers se vor alege cu permisul suspendat timp de 120 de zile. Iar cei care vor circula fara un motiv justificat pe banda de urgență vor fi amendați cu până la 2.900 de lei și vor avea permisul suspendat 90 de zile. Pietoni ar putea rămâne și șoferii care nu indicatoarele sau barierele de cale ferată. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri Auto » Cod Rutier 2022. De mâine se aplică amenzi mai mari pentru şoferi. Când se aleg cu permisul suspendat