Antena Meniu Search
x

Cod Rutier 2022. Poliția Română arată cum poate rămâne un șofer fără permis pentru 120 de zile

Pe 27 ianuarie a intrat în vigoare noul Codul Rutier, care are obiectivul de reducere a numărului de accidente rutiere şi de victime, cu 25%, până în 2026. Efectele acestui Cod Rutier se vor face însă simțite abia o lună mai târziu, începând din 27 februarie 2022. Poliția Română a prezentat, pe pagina de Facebook, un exemplu de cum poți rămâne fără permisul de conducere pentru 120 de zile, cu o lună mai mult decât în prezent.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 21.02.2022, 21:19

Mașină care circulă pe autostradă, colaj lângă un aparat de radar
Noul Cod Rutier produce efecte din 27 februarie 2022 - Facebook Poliţia Română

Măsurile din noul Cod Rutier sunt mai dure începând de anul acesta. Una dintre prevederile noului Cod Rutier spune că șoferii pot rămâne fără permis chiar și pentru 120 de zile. Până pe 27 februarie, perioada maximă pentru care poate fi suspendat permisul de conducere este de 90 de zile. Însă începând de la finalul aceste săptămâni perioada va crește cu 30 de zile.

Reprezentanții Poliției Române au publicat pe pagina de Facebook exemplul unui șofer care a fost prins de radar cu 153 de kilometri la oră într-o zonă din județul Giurgiu cu limită de 50 km/h. 

Tânărul conducător are suspendată exercitarea dreptului de a conduce pe drumurile publice, pentru 90 de zile. Dacă întâmplarea avea loc după 27 februarie 2022, perioada suspendării exercitării dreptului de a conduce se majora la 120 de zile”, a scris Poliția Română.

Cod Rutier 2022. Lista bolilor pentru care se poate anula permisul de conducere

Pe acelaşi subiect

Noul cod rutier care a intrat în vigoare în ianuarie 2022 face precizări şi în privinţa afecţiunilor medicale pentru care nu poate fi eliberat permisul de conducere, dar şi cazurile în care acesta poate fi anulat în rândul şoferilor care l-au obţinut în baza legilor anterioare.

Codul Rutier 2022 precizează că permisul auto poate fi suspendat în anumite condiţii. Concret, există o serie de afecţiuni pentru care persoanele în cauză vor avea permisul auto anulat sau nu îl vor putea obţine dacă sunt la început de drum. 

Modificările din Codul Rutier 2022 pun accent pe importanța documentului oficial prin care persoanele care primesc dreptul de a conduce sunt declarate apte din punct de vedere medical.

Persoanele cu probleme ale aparatului respirator, de exemplu, pot dobândi totuşi permisul auto, dar numai în cazul în care primesc aviz favorabil din partea unei unităţi sanitare autorizate, iar acest lucru este menţionat în fişa medicală. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul celor care poartă un stimulator cardiac. 

Afecțiuni pentru care nu mai este valabil permisul auto

  • boli ale aparatului respirator. Permisul se poate obține după un aviz favorabil din partea unei unități sanitare autorizate;
  • stimulator cardiac sau antecedente de infarct miocardic. Permisul ul se poate bobține în urma unui aviz din partea medicului;
  • boli cardiovasculare, inclusiv angina pectorală de repaus sau de emoție;
  • tulburări mintale;
  • diabet zaharat, afecțiuni locomotorii, afecțiuni ale auzului și apnee;
  • probleme neurologice, precum epilepsie;
  • afecțiuni renale;
  • probleme cu alcoolul sau drogurile;
  • probleme cu vederea. Pentru pierderea temporară a vederii, conducătorul auto trebuie să aștepte cel puțin 6 luni;

Cod Rutier 2022 - Cum este definită în lege agresivitatea în trafic

Mai nou, inclusiv şoferii care sunt agresivi în trafic riscă să fie sancţionaţi de oamenii legii. Este una dintre prevederile din noul Cod Rutier, care s-a modificat de pe 27 ianuarie. Noile contravenţii vor intra însă în vigoare în 30 de zile. 

A fost definită agresivitatea în trafic: de exemplu cei care folosesc flashurile într-un mod agresiv sau pentru a intimida un alt şofer pot fi sancţionaţi cu sume cuprinse între 580 de lei şi 725 de lei şi reţinerea permisului pentru 30 de zile.

Şi cei care încalcă regulile de circulaţie pe autostradă vor avea parte de sancţiuni mult mai dure. Spre exemplu, cei care circulă pe banda de urgenţă nejustificat pot fi amendaţi cu sume între 1.305 lei şi 2.900 de lei şi reţinerea permisului pentru 30 de zile. Iar cei care întorc sau merg cu spatele pe autostradă riscă să le fie suspendat permisul pentru 90 sau pentru 120 de zile.

Poliția Română a prezentat, pe pagina de Facebook, exemple de comportament agresiv în trafic, pentru care noul Cod Rutier prevede amenzi mai mari.

Cod Rutier 2022. Cât de murdar trebuie să fie geamul maşinii ca să primeşti o amendă de 1.160 de lei

În curând, pentru geamul murdar al maşinii am putea fi amendaţi chiar şi cu 1200 de lei. Doar că... legea nu face nicio distincţie, spre exemplu, între o lunetă prăfuită şi una plină de noroi. Poliţiştii vor fi cei care vor decide în trafic dacă geamurile maşinilor sunt suficient de murdare încât să merite amendă. Până şi ei recunosc că noile reguli sunt cel puţin confuze

Ionuţ Dumitru, poliţist: Avem în spate, aici, o maşină. Este cu un strat consistent de praf pe lunetă...Aici ar putea lăsa interpretabil. Dacă încurcă sau nu încurcă. Dacă obstrucţionează sau nu obstrucţionează vizibilitatea. 

Reporter: Dacă aţi opri maşina asta în trafic l-aţi amenda sau nu l-aţi amenda pe şofer?

Ionuţ Dumitru, poliţist: Da, bună întrebare. 

O întrebare la care poliţiştii vor fi nevoiţi, în curând, să aibă totuşi un răspuns. De la finalul acestei luni, şoferii prinşi cu parbrizul, geamurile laterale sau luneta murdare riscă amenzi între 870 și 1.160 de lei, dacă murdăria afectează vizibilitatea. Doar că legea nu dă niciun detaliu în plus, aşa că fiecare poliţist va trebui să decidă cât de murdar înseamnă "prea murdar". 

Ionuţ Dumitru,poliţist: În mod normal da, se încadrează la articolul de lege, obstrucţionează vizibilitatea. Este acoperit? Este. Se încadrează la textul de lege? Se încadrează. Noi nu avem acea definiţie clară - "Cât de murdar să fie?".

Cosmin Andreica, sindicat Europol: Nu există un instrument de măsurare al mizeriei de pe geamuri. Se va uita poliţistul prin habitaclul maşinii ca să vadă vizibilitate prin geamurile laterale, lunetă sau parbriz.

''De asta e bine să ai o cameră de luat vederi ca să poţi demonstra cât de murdare au fost în cazul în care ţi se pare că nu au fost suficient de murdare.''

 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri Auto » Cod Rutier 2022. Poliția Română arată cum poate rămâne un șofer fără permis pentru 120 de zile