Antena Meniu Search
x

Video EXPERIMENT. Ce se întâmplă la un accident produs cu 13 km/h, când un copil nu este în scaunul special

În fiecare an, circa 100 de copii îşi pierd viaţa în accidente rutiere pentru că nu stau în scaune auto sau nu poartă centura. Statisticile sumbre nu par să îi îngrijoreze pe unii părinţi, care le pun chiar ei viaţa în pericol. După ce mai multe clipuri cu minori la volan au devenit virale, poliţiştii au ieşit în trafic să verifice modul în care sunt transportaţi. 

Ana Grigore
de Ana Grigore

la 26.02.2024, 20:46

Vezi și

Pe imaginile postate pe reţelele sociale se vede cum mama de 25 de ani îşi ţine fiul de doar 9 luni în braţe, în timp ce se află la volanul unei maşini puternice. Totul se întâmplă pe un drum public din Borşa. Femeia a fost amendată cu 800 de lei şi a fost sesizată Protecţia Copilului. Nu este prima dată când viaţa celui mic este pusă în pericol. Tatăl a postat şi el o imagine cu bebeluşul în maşină când acesta avea doar 5 luni.

Un alt clip ne-a fost trimis pe Fii Observator. Un copil este filmat în timp ce este ținut în brațe la volanul unei maşini de lux, noaptea, pe o şosea circulată. Pentru că astfel de cazuri sunt tot mai des întâlnite, poliţiştii au verificat azi cum sunt transportaţi copiii.  

Ce păţesc şoferii care nu au un scaun omologat

- Cel mic de ce nu are centura pusă?

- A avut-o dar nu poate să stea mereu cu ea.

- Scaun pentru copii de ce nu aveţi, scaun omologat?

- Nu stă în el, e mai măricel, are şase ani. 

- Amenda contravenţională pentru fapta dumneavoastră este de 660 de lei cu trei puncte penalizare la permis.

Claudiu Costea, purtător de cuvânt Brigada Rutieră: În Capitală, anul trecut, am avut un accident tragic unde o elevă de 12 ani în luna noiembrie si-a pierdut viaţa, fiind pasageră într-un autovehicul. Pentru că nu a purtat centura de siguranţă, a fost proiectată în afara autovehiculului, din nefericire, leziunile au fost incompatibile cu viaţa. 

Ce se întâmplă la un accident produs cu 13 km/h

O simulare ne arată pericolele la care părinţii îi expun pe copii atunci când nu îi asigură în maşină. 

Ana Grigore, reporter Observator: La o viteză de 13 km/h, fără să aibă cuplată centura de siguranţă, manechinul a fost pur şi simplu aruncat din scaun.

Testăm apoi varianta în care, la aceeaşi viteză, sistemul de siguranţă este utilizat corespunzător.  În acest caz, centura face diferenţa între viaţă şi moarte. Specialiştii au proiectat dispozitive de protecţie în funcţie de vârstă şi greutate.   

Ce fel de scaune sunt recomandate pentru copi

Scoica auto este recomandată bebeluşilor de până la 9 luni şi 10 kilograme. Pentru grupa 0+, destinată micuților de 12-15 luni, care au până la 13 kg, există scaune auto cu spaţiu extins pentru picioare și tetiere reglabile în înălțime. Acestea pot fi montate atât cu spatele la direcția de deplasare, cât și cu fața. În grupa 1, intră dispozitivele pentru copiii de până la 4 ani, cu greutatea cuprinsă între 9 și 18 kg, iar cele din grupa 2 sunt potrivite mai ales pentru preşcolari, care au maximum 25 kg. Grupa 3 e reprezentată de înălţătoarele auto, pentru categoria 6-12 ani. 

În cazul unui accident rutier, utilizarea corectă a scaunului auto reduce riscul de rănire cu 90% iar riscul de deces, cu 80%. În 2022, au murit 100 de copii şi aproape 500 au ajuns la spital pentru că nu au fost protejaţi corespunzător în maşină. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri Auto » EXPERIMENT. Ce se întâmplă la un accident produs cu 13 km/h, când un copil nu este în scaunul special