Munca pe camion. 3 mituri demontate

De Redactia Observator.
Publicat: 11.09.2020, 15:25.
Actualizat: 11.09.2020, 15:28

Pentru multe persoane, meseria de șofer de tir sau camion este una foarte diferită de orice alt tip de loc de muncă, cu beneficii și provocări inedite sau chiar ieșite din comun.

Munca pe camion. 3 mituri demontate

Munca pe camion. 3 mituri demontate

REIHMANN

La un moment sau altul din viață, mulți dintre noi ne-am imaginat cum ar fi să lucrăm drept șofer de tir, transportând diverse mărfuri între diferitele țări ale Europei și ale lumii sau plictisindu-ne pe marginea drumului, în așteptarea unui aparat dejantat camioane, după o pană neașteptată.

Ne imaginăm numeroase lucruri când vine vorba de această meserie, însă multe dintre acestea sunt foarte departe de adevăr. Acest lucru duce, de multe ori la apariția unor preconcepții, care ne pot altera percepția când vine vorba de acest tip de activitate. Tocmai din acest motiv, de-a lungul timpului și-au făcut apariția o serie de mituri despre meseria de șofer de tir. Iată 5 dintre cele mai des întâlnite:

Este o meserie sigură

Foarte mulți cred că meseria de șofer de tir este una foarte sigură și lipsită de pericole, în afara celor legate de condițiile de trafic. Din nefericire însă, lucrurile nu stau deloc așa. Foarte mulți dintre șoferii de tiruri sau camioane sunt, deseori, supuși la furturi și jafuri, uneori chiar în timpul mersului.

Dat fiind faptul că vizibilitatea lor este redusă în anumite unghiuri, hoții profită de asta și se apropie de spatele autospecialei, deschizând ușile acesteia și cățărându-se în interior, chiar în timpul mersului. Deseori, șoferul nici măcar nu observă situația decât când face o oprire, asta fără să mai punem la socoteală faptul că nici măcar în parcări, marfa lor nu este 100% în siguranță, multe transporturi de marfă fiind jefuite noaptea, în timp ce șoferii se odihnesc.

Este o meserie relaxantă

O altă preconcepție des întâlnită este că meseria șoferilor de tir nu este una foarte solicitantă, cel puțin nu în comparație cu alte tipuri de joburi. În definitiv, activitatea principală a acestora nu presupune decât în a-și conduce vehiculele, traversând multe țări și orașe frumoase și interacționând cu oameni diferiți și interesanți pe traseele lor. Toate aceste sunt adevărate, însă trebuie menționat faptul că, spre deosebire de alți șoferi care pleacă la drum lung, cei care lucrează pe tiruri și camioane au termene scurte și programe stricte de respectat, motiv pentru care sunt deseori forțați să conducă multe ore fără pauze.

Aceștia sunt constant nevoiți să lupte cu oboseala și amorțeala în timp ce conduc, altfel riscând să nu ajungă la timp la destinație. Mai mult, nu este rară nici situația în care nu le mai rămâne suficient timp pentru dormit, fiind de multe ori nevoiți să se descurce cu doar câteva ore de somn pe noapte, lucru care agravează și mai mult lucrurile.

Șoferii nu trebuie să se ocupe de repararea defecțiunilor

Multe persoane cred că reparațiile la tiruri și camioane sunt suportate întotdeauna de compania care deține vehiculele, șoferii nefiind nevoiți decât să aștepte sosirea mecanicilor în cazul unei defecțiuni. Spre exemplu, în cazul unei pene tot ce trebuie să facă șoferul este să sune la șefii săi, iar în scurt timp o masina dejantat camioane își va face apariția, soluționând rapid problema.

Din păcate acest lucru este foarte departe de adevăr, majoritatea acestor șoferi fiind nevoiți să se transforme în veritabili mecanici, pentru a rezolva rapid orice defecțiune. Aceștia sunt deseori nevoiți să găsească ei înșiși soluții pentru orice defecțiune, iar asta foarte rapid, pentru că indiferent cu ce probleme se confruntă, termenele de predare a mărfii trebuie întotdeauna respectate.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Citește și
Extern • pe 04.02.2021 la 08:48
Român mort în urma unui accident de muncă produs în Italia
recomandari pe a1.ro
Au doborât recordul pentru cea mai mare familie. Câți copii are familia și cât de mult costă doar mâncarea lor
Social • pe 27.01.2021 la 20:56
Foto
Înapoi la muncă cu ajutorul terapiei: 90.000 de euro pentru consilierea angajaţilor

Top știri

O femeie din Iran a fost spânzurată, deși murise de infarct aşteptându-şi rândul la execuție
1
Extern • pe 24.02 la 16:00

O femeie din Iran, condamnată pentru uciderea soțului ei, a fost spânzurată de autorități deși era deja moartă de câteva minute, după un infarct făcut în timp ce-și aștepta rândul la execuție.

PARTENERI
Dorian Popa, sfâșiat de durere după moartea polițistului motociclist, în accidentul din fața Palatului Parlamentului: „Ești cu mine aici” / VIDEO
spynews.ro
Femeia a fost concediată pentru că a refuzat să facă vaccinul
gandul.ro
Pisica lui Cristiano Ronaldo a fost călcată de o mașină și celebrul milionar a trimis-o cu un avion privat în Spania, pentru tratament! Cât l-a costat
prosport.ro
A fost sărac toată viața fără să știe că avea așa ceva în curte. Peste ce a dat un țăran când își săpa liniștit grădina
redactia.ro
Horoscopul zilei de 27 februarie 2021. Berbecii sunt gata pentru un nou început. Află ce îți rezervă astrele
CaTine.ro
În ciuda speculațiilor, Leticia Calderon devăluie că relația dintre copiii ei și tatăl lor este una foarte strânsă
tvhappy.ro
O mai știi pe Nadine? Ce viață chinuită a avut. Uite ce a ajuns să facă ACUM
libertatea.ro
Fiica lui Andrei Vochin despre relația cu Ilie Dumitrescu: „A fost o greșeală față de tatăl meu. L-a deranjat”
GSP
Acuzat de minciună de George Simion, Gigi Becali a reacţionat dur: "E prea mic!" Dezvăluiri incredibile: "I-am dat şi soţiei lui un birou, că ea e nu ştiu ce pictoriţă!"
as.ro
ULTIMELE ȘTIRI
CITEȘTE PE A1.ro
Cum arată acum mama lui Mihai Mitoșeru, după o intervenție chirurgicală. Camelia Mitoșeru a ajuns acasă și este de nerecunoscut
A1.RO
Cum arată Alina Laufer la o săptămână după ce a născut prematur. Soția lui Ilan Laufer încă se află la spital
A1.RO

TV

Ozana, la Te cunosc de undeva!: ''Vă spun, cu toată sinceritatea, că e un moment extrem de emoţionant pentru mine!''
TV • la 10:28
Foto

Ozana, la Te cunosc de undeva!: ''Vă spun, cu toată sinceritatea, că e un moment extrem de emoţionant pentru mine!''

Emoţii la cote înalte în cea mai nouă gală Te cunosc de undeva!, difuzată sâmbăta aceasta, de la 20:00, la Antena 1. Sub...