Antena Meniu Search
x

Video De luna viitoare, șoferii ar putea plăti amenzile de circulație pe loc, cu cardul, agentului de poliție

Polițiștii de la Rutieră nu vor mai scrie amenzile date în trafic cu pixul, ci vor folosi o aplicaţie pe telefonul mobil care permite completarea datelor mult mai uşor. Agenţii vor trece datele direct în aplicaţie şi, tot cu ajutorul ei, vor putea să-i şi verifice pe şoferi. 

Cosmina Balint
de Cosmina Balint

la 20.04.2023, 14:34

Vezi și

Aplicația îi va ajuta pe polițiști să nu mai piardă timpul să scrie procesele verbale, iar controalele rutiere să fie mai facile. Mai concret, cu ajutorul aplicației, agenții vor putea scana atât documentele șoferilor, cât și cele ale mașinii. Pot verifica dacă cei de la volan au avut abateri de la lege în trecut, dar și dacă mașina are ITP-ul sau asigurarea valabile.

Șoferii vor putea plăti amenda pe loc

Mai mult decât atât, în cazul unei amenzi, șoferii o vor putea plăti pe loc, pentru că aplicația va avea și o funcție de POS.

Cei de la Europol spun că au făcut această aplicație în mod gratuit pentru Poliția Română și că, de luna viitoare s-ar putea să-i vedem pe agenți în trafic cu tableta în loc de pix.

Pe acelaşi subiect

Nivelul punctului de amendă în 2023. Tot ce trebuie să ştie şoferii despre amenzi

Codul Rutier actual prevede că punctul de amendă are o valoare de 10% din salariul minim brut pe economie. Potrivit OUG nr. 168/2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1186 din 9 decembrie 2022, punctul de amendă a fost îngheţat la nivelul de 145 de lei. Valoarea punctului de amendă de 145 de lei este valabilă până la data de 31 decembrie 2023 în lipsa altor modificări exprese. Valoarea de 145 de lei este valabilă de la începutului anului 2017, când salariul minim brut pe economie se situa la 1.450 de lei. În România există cinci clase de amendă, primele patru li se aplică persoanelor fizice, în timp ce a cincea se aplică doar persoanelor juridice. Astfel, amenda maximă pentru personae fizice (20 de puncte de penalizare) este de la 2.900 de lei, în timp ce pentru persoanele juridice amenda maximă (100 de puncta de penalizare) este de 14.500 de lei.

Clasele de sancţiuni sunt:

  • clasa I: 2/3 puncte-amendă;
  • clasa a II-a: 4/5 puncte-amendă;
  • clasa a III-a: 6-8 puncte-amendă;
  • clasa a IV-a: 9- 20 de puncte-amendă;
  • clasa a V-a: 21- 100 de puncte-amendă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » De luna viitoare, șoferii ar putea plăti amenzile de circulație pe loc, cu cardul, agentului de poliție