Antena Meniu Search
x

Unde se pun semnele de începător pe maşină şi cât se ţin

Anual, numărul şoferilor din România se măreşte în mod semnificativ dar, chiar şi aşa, mulţi dintre şoferii au semne de întrebare în legătură cu unde se pun semnele de începător pe maşină şi cât se ţin.

de Redactia Observator

la 05.07.2023, 09:48

Semnele de începător trebuie ţinute pe maşină cel puţin un an
Semnele de începător trebuie ţinute pe maşină cel puţin un an - Profimedia
  • Numărul şoferilor creşte în mod semnificativ în România, de la an la an.

Numărul şoferilor din România creşte în mod semnificativ, de la an la an. Străzile devine tot mai populate cu autoturisme, dar şi cu şoferi care poartă în geamuri, cu mândrie sau cu o oarecare ruşine, semnele de începător.

Există mulţi şoferi începători cărora aceste semne le dau bătăi de cap. Ne gândim aici la aşezarea lor corectă, dar şi la perioada în care sunt obligaţi să le ţină, cei mai mulţi dintre şoferii începători fiind nerăbdători să scape de semnele respective.

Unde se pun semnele de începător pe maşină

Conform specialiştilor, semnele de începător pentru mașină se atașează, în general, pe parbriz, dar şi pe lunetă, respectiv pe geamul din spate al maşinii. Pe parbriz, semnul de începător se ataşează în partea dreaptă jos, iar pe lunetă se ataşează în partea stângă jos. 

Pe acelaşi subiect

Semnele de începător sunt, de obicei, de forma unor buline galbene cu simboluri negre și sunt utilizate pentru a indica faptul că un șofer este încă în perioada de şofer începător.

Unde se pun semnele de începător pe motocicletă

Pentru posesorii de motociclete trebuie precizat că semnul de începător se pune, în mod normal, în partea din spate a acesteia, lângă numărul de înmatriculare sau de înregistrare.

Vorbim aici în special despre cei care se încadrează la autovehiculele din categoriile AM, A1, A2 şi A. Aceştia trebuie să ştie şi că, dacă sunt începători, viteza cu care se pot deplasa este mai mică decât viteza maximă admisă pentru categoria respectivă.

Cât se ţin semnele de începător

În principiu, legislaţia în vigoare susţine că semnele de începător trebuie ţinute cel puţin un an. Asta nu înseamnă că după un an şi o zi puteţi să vă grăbiţi şi să le daţi la o parte. Semnele de începător pot fi ţinute şi mai mult de un an, indiferent că vorbim de maşină, motocicletă sau alt mijloc de transport în comun.

Specialiştii recomandă ca semnele de începător să fie ţinute până când şoferul în cauză consideră că a acumulat suficientă experienţă. Se mizează pe conştienţa fiecăruia în încercarea de a se evita producerea de incidente în trafic.

Poţi primi amendă dacă nu porţi semnele de începător

Conducerea unei maşini care nu are semnele de începător, deşi şoferul a obţinut permisul de conducere în urmă cu mai puţin de un an, este considerată o infracţiune importantă în acest domeniu.

Asta pentru că se consideră că există un risc mare de producere a unui incident în trafic, în mod direct sau indirect. Dacă vă aflaţi în această situaţie, trebuie să ştiţi că riscaţi să vă alegeţi cu o amendă care o să vă uşureze de cel puţin câteva sute de lei.

Unde se găsesc şi cât costă semnele de începător

În principiu, semnele de începător pot fi găsite la orice magazin care are şi un aşa-numit "raion auto". Ne gândim la Carrefour, Cora sau Auchan, dar şi la magazine precum Dedeman sau Leroy Merlin. Preţul pentru un astfel de semn poate să varieze între 3,5 şi 35 de lei.

De asemenea, semnele de începător pot fi comandate inclusiv online, de pe magazine precum emag.ro. Totuşi, pentru că semnele se poartă doar pentru o anumită perioadă de timp, mulţi internauţi recomandă ca ele să fie cumpărate la preţ de second hand de pe site-uri precum okazii.ro, lajumate.ro sau mercador.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri Auto » Unde se pun semnele de începător pe maşină şi cât se ţin