Antena Meniu Search
x

Specialiștii din industria auto estimează o revenire a vânzărilor la normal în ultima parte a anului

Dacia şi Ford îşi schimbă faţa şi propun modele noi după reculul cauzat de pandemie. Industria auto s-a gripat, iar pierderile la nivel mondial se ridică la peste 11 miliarde de euro. Este cel mai mare declin din istoria industriei. Toată lumea îşi pune speranţa în lunile de toamnă, în care producătorii speră să vândă la fel ca înainte de criza sanitară.

Alexandra Marin
de Alexandra Marin

la 10.09.2020, 21:38

Vezi și
  • În prima parte a anului, producătorii de autoturisme au înregistrat pierderi de miliarde de euro.

De când a început pandemia, niciun producător auto nu a reuşit să evite pierderile. 

Cristian Preoteasa, director de vânzări auto: Am scăzut la jumătate. Practic, oamenii nu puteau să ajungă în showroomuri. Cererea a fost zero.

Restricţiile şi o populaţie cu venituri mai mici au adus dezastrul.

Bogdan, spre exemplu, plănuia de mult să îşi cumpere o maşină nouă, de clasă medie, şi era sigur că vara aceasta va reuşi. 

Bogdan: Am făcut comanda, am semnat şi o parte din actele de leasing, iar în martie mi s-a comunicat că maşina nu va fi livrată pentru că s-a închis fabrica. 

Speră ca măcar la anul să-şi ia maşina visată.

Nici segmentul maşinilor de lux nu a scăpat de derapajul provocat de criza sanitară mondială. Chiar şi cei care în mod normal nu se uită la bani au devenit mai precauţi. Şi asta s-a văzut în vânzări. 

Adrian Pascu, director divizie mărci de lux: Unii au revenit, alţii mai aşteaptă. Sunt mai atenţi în a-şi cheltui banii.

Nu s-au vândut maşini în ultimele luni, dar nici nu s-au produs la fel ca în trecut. 

În primele opt luni ale lui 2020, în România s-au produs mai puţin de 250.000 de unităţi. Asta înseamnă că vorbim despre o scădere de aproximativ un sfert al numărului de maşini realizate faţă de aceeaşi perioada a anului trecut. 

Ca să compenseze pierderile înregistrate în cele două luni de stare de urgenţă, producătorii au realizat mai multe în lunile iulie şi august, când s-a înregistrat chiar o creştere de aproape 10% faţă de aceleaşi luni ale lui 2019. 

Surprinzător, în această perioadă inovaţiile în domeniu sunt la mare căutare. Şi maşinile electrice devin interesante pentru piaţa românească. 

Adrian Pascu, director divizie mărci de lux: În momentul de faţă avem o cerere constantă pe acel model şi pot să spun că evoluează destul de bine şi în România. 

Producătorii sunt optimişti şi aşteaptă ca lunile de toamnă să le aducă profit.

Cei 17 mari jucători de pe piaţa auto la nivel mondial au înregistrat doar în al doilea trimestru al acestui an pierderi de peste 11 miliarde de euro, cel mai mare declin din istoria industriei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri Auto » Specialiștii din industria auto estimează o revenire a vânzărilor la normal în ultima parte a anului