Antena Meniu Search
x

Video Veşti bune pentru şoferii români. Cum pot evita amenzile pentru lipsa rovinietei

Şoferii români pot scăpa de o grijă, pentru că în curând vor fi notificaţi prin e-mail atunci când le expiră rovinieta. Va putea fi evitată astfel o amendă, pe care sute de mii de şoferi de la noi o primesc anual, pentru neplata taxei de drum. 

Alin Stan
de Alin Stan

la 15.04.2022, 13:19

Vezi și

Ordinul ministrului intră în vigoare pe 27 aprilie şi a fost publicat în Monitorul Oficial pe 12 aprilie 2022. 

Şoferii care îşi plătesc taxa de drum pentru o perioadă mai mare de 30 de zile ar putea opta să fie anunţaţi prin e-mail cu privire la data de expirare a acestei taxe de drum.

Practic, dacă vrem să nu uităm şi să fim sancţionaţi de poliţişti am putea fi anunţaţi cu privire la rovinietă prin e-mail.

După ce ordinul va fi aplicat, în termen de 6 luni furnizorii trebuie să facă toate modificările necesare pentru ca cei care achită această taxă de drum să fie anunţaţi prin e-mail cu privire la termenul de valabilitate.

Pe acelaşi subiect

Amenzi mai mari pentru şoferii fără rovinietă

La sfârşitul lunii martie, guvernul a aprobat creşterea nivelului amenzilor pentru şoferii care nu plătesc rovinietă. Acesta nu fusese majorat de peste 10 ani. 

Guvernul a aprobat un proiect de lege pentru modificarea anexei 2 la Ordonanţa Guvernului numărul 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România, în sensul actualizării cuantumului amenzilor contravenţionale aplicabile utilizatorilor pentru lipsa rovinietei valabile.

Nivelul sancţiunilor rămăsese acelaşi din anul 2010, deşi cuantumul vinietei a crescut cu 20 de procente. Statisticile arată că, prin comparaţie cu procesele verbale încheiate pentru neplata rovinietei în anul 2015, anul trecut numărul contravenţiilor legate de acest aspect s-a dublat.

"Din anul 2010 până în prezent cuantumul amenzilor a rămas la acelaşi nivel, în timp ce cuantumul tarifului de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România exprimat în lei a crescut cu aproape 20%. Astfel, valoarea amenzilor contravenţionale s-a calculat ca fiind de două ori tariful anual de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România, pentru amenda minimă şi de patru ori tariful anual de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România, pentru amenda maximă", se arată în comunicat.

Propunerea de modificare a legislaţiei a fost justificată prin faptul că numărul contravenţiilor aplicate pentru circulaţia fără achitarea rovinietei a crescut foarte mult în ultimii ani, de la 357.531 aplicate în anul 2015, la 734.143 procese verbale încheiate în anul 2021, în urma verificărilor făcute prin intermediul punctelor fixe şi mobile de control. 

Amenda stabilită prin procesul - verbal de constatare a contravenţiei poate fi achitată la jumătate din minimul acesteia prevăzut de lege, în termen de 15 zile de la comunicarea acestuia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri Auto » Veşti bune pentru şoferii români. Cum pot evita amenzile pentru lipsa rovinietei