Tânărul care şi-a unit comunitatea din satul natal pentru a face minuni

De Andreea Petrescu.
Publicat: 09.09.2020, 19:58.
Actualizat: 11.09.2020, 14:31

A studiat la cele mai bune universităţi din lume şi s-a întors în România să schimbe satul în care a copilărit. Aici, a convins toată comunitatea să ecologizeze zona, să construiască un parc şi piste pentru biciclişti. Iar înainte de alegeri, i-a scos în faţa satului pe candidaţi. Continuăm campania Alege Ţara de Fapte cu povestea unui tânăr jurist din Bucureşti care a reuşit să unească o comunitate şi să facă minuni.

Când în comuna lor a apărut un tânăr școlit la Harvard și Sorbona şi le-a cerut să facă împreună un parc, mulți l-au privit cu suspiciune. Acum, tot satul strâns în jurul lui sărbătorește primul an de la deschiderea Parcului Prieteniei.

Luca Ciubotaru: Aici era o zonă cu un teren viran plin de buruieni, de crengi, de tufişuri şi uitaţi ce loc frumos avem aici şi cum s-ar putea transforma locul acesta într-un parc. 80% din ceea ce se vede aici e făcut prin voluntariat, prin donaţii de la colegii noştri şi de la oamenii din Bilca.

Luca a fost primul dintre ei. La 28 de ani, a învățat deja că o comunitate nu poate crește decât prin implicarea fiecărui om.

De Bilca îl leagă amintiri din școala generală. După ce a învăţat aici, a făcut Dreptul în Iași, a plecat cu-o bursă la Paris și apoi la un curs peste Ocean. Unde a studiat fix asta: organizarea comunitară sau cum să schimbi comunitatea.

(Luca Ciubotaru): În Statele Unite, să faci ceva pentru comunitate poate să fie chiar o profesie, un job full time. Toate experienţele astea m-au format, m-au şlefuit într-un fel şi ăsta e motivul pentru care încerc să mă întorc acasă cât pot de des, deşi distanţa de la Bucureşti până la Suceava mă omoară, pentru că nu avem autostrăzi, dar încerc să revin cât pot de des şi să dau mai departe ce am învăţat.

(Reporter): Ce înseamnă pentru comunitate toate lucrurile pe care voi le faceţi?

(Luca Ciubotaru): Petru Cioată, voluntar: Aşa cum spunea Yuval Harrari, nu este doar despre mine sau despre tine, este despre noi. Asta înseamnă comunitate. Noi, noi uniţi într-o cauză comună pentru a face lucruri frumoase pentru întreaga populaţie.

Sunt câțiva tineri care au adus civismul în Bilca. Treptat, i-au convins pe localnici să adune gunoaiele din sat și să se-ajute reciproc. Acum, vor să înființeze o pistă pentru bicicliși lungă de 7 kilometri. Culmea, la început, le-au stat în cale chiar cei aleși să aibă grijă de comunitate.

Localnic: La început nu a fost aşa uşor, pentru că nu ştiau ce vrem. Se gândeau că poate vrem să facem un partid. Dar, văzând copilul ăla câtă putere are, el ne-a împins şi ne-a dat curajul de a merge mai departe. Tot ce facem, facem pentru generaţia de mâine şi pentru cei care vor veni în urmă.

Luca Ciubotaru: Cred că cea mai mare realizare e că s-a legat o comunitate în Bilca şi faptul că inclusiv efortul de a realiza un parc împreună cred că a distrus cumva nişte mituri. În sensul că tot timpul oamenii aveau senzaţia că "dom'le, nu se poate, noi nu putem face altceva în afară de ce face statul sau trebuie să aşteptăm să facă primarul sau să facă consilierii locali sau să vină din cer schimbarea".

Visul lui Luca este ca fiecare localitate din județul lui să aibă un grup civic. Iar România... să aibă inițiativă.

(Localnic): Dacă am fi toţi uniţi cum sunt ei, s-ar face foarte multe.

(Reporter): De ce nu sunteţi atât de uniţi?

(Localnic): O întrebare dificilă.

El a reuşit să îi unească: şi pentru prima oară, în faţa unui sat întreg, toţi candidaţii au ieşit la tablă înainte de alegeri, să explice cum vor ajuta ei comunitatea.

Luca Ciubotaru: Oamenii încep să-şi schimbe mentalităţile şi încep să înţeleagă că ei au puterea să îşi transforme comuna lor, să facă o schimbare, oricât ar fi ea de mică, fie că vorbim de o acţiune de ecologizare, fie că vorbim de o sesizare la Garda de Mediu, de un parc sau simpla atitudine civică de a întreba aleşii nu doar din 4 în 4 ani, ci în fiecare zi ce fac în comuna lor. Asta deja e o schimbare mare în comunitate!

Alege țara de fapte - o campanie Observator

Când miști oameni, poți să miști munți. O demonstrează românii care au transformat o stare de fapt, într-o țară de fapte. Cei care, pornind de la propria nemulțumire, au visat și au schimbat. O stradă, un sat, un oraș, o lege, o mentalitate, o nedreptate. Cei care au pornit singuri la drum, dar i-au motivat și pe alții să îi urmeze. Oamenii care s-au ridicat din comunitate și au ridicat și comunitatea odată cu ei. Voluntari, antreprenori, oameni obișnuiți cu realizări neobișnuite. Ei sunt cei pe care îi prezentăm în campania Alege țara de fapte. Oameni care ne inspiră, în prag de alegeri, să înlocuim nevoile cu faptele.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Citește și
Social • ieri la 22:45
Foto
Centrul Vechi ar putea deveni istorie. Zeci de terase s-ar putea închide, după noile decizii luate în Consiliul General
recomandari pe a1.ro
Au doborât recordul pentru cea mai mare familie. Câți copii are familia și cât de mult costă doar mâncarea lor
Social • ieri la 17:29
Foto
Roata panoramică din Constanţa devine istorie

Top știri

Animație: Cum s-a petrecut accidentul în care a murit tânărul polițist Ionuţ Negrilă. Motocicleta s-a rupt în două
1
Eveniment • ieri la 19:11

Nesăbuinţa cu care s-a avântat în trafic l-a costat viaţa pe Ionuț Negrilă, un tânăr poliţist-motociclist. Avea viteză și, foarte posibil, făcea întrecere cu un alt motociclist, tot poliţist. Ambii erau în timpul liber.

PARTENERI
Cu ce probleme se confruntă Adela Popescu, însărcinată în 20 de săptămâni: ”Perioadă dificilă, analize de sânge, ecografii”
spynews.ro
EXCLUSIV. Pfizer, Moderna sau AstraZeneca? Ce le răspunde un medic pacienților atunci când este întrebat care vaccin este mai eficient
gandul.ro
Dezvăluiri uluitoare: fiul lui Ilie Dumitrescu vindea cocaină amestecată cu Paracetamol și fura la cântar!
prosport.ro
A fost sărac toată viața fără să știe că avea așa ceva în curte. Peste ce a dat un țăran când își săpa liniștit grădina
redactia.ro
Horoscopul zilei de 28 februarie 2021. Peștii trebuie să se preocupe de propria persoană. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
În ciuda speculațiilor, Leticia Calderon devăluie că relația dintre copiii ei și tatăl lor este una foarte strânsă
tvhappy.ro
O mai știi pe Nadine? Ce viață chinuită a avut. Uite ce a ajuns să facă ACUM
libertatea.ro
Fiica lui Andrei Vochin despre relația cu Ilie Dumitrescu: „A fost o greșeală față de tatăl meu. L-a deranjat”
GSP
"Un laş, ca toţi bărbaţii!" Femeia care a ajuns din cauza lui Ion Ţiriac la psihiatru, după ce s-a despărţit de miliardar: "Eu sunt cea care a suferit"
as.ro
ULTIMELE ȘTIRI
CITEȘTE PE A1.ro
Relația care a nedumerit Internetul. Cum reușesc 3 tineri ”foarte îndrăgostiți” să formeze un ”cuplu” cu 2 femei și un bărbat
A1.RO
Creatura ciudată găsită de un pescar a pus pe jar internetul. Ce este vietatea din imagine și de ce vor toți să o cumpere
A1.RO

TV

Te cunosc de undeva, azi, ora 20:00 pe Antena 1: Emoţii la cote înalte
TV • la 08:21
Video

Te cunosc de undeva, azi, ora 20:00 pe Antena 1: Emoţii la cote înalte

Emoţii la cote înalte în cea mai nouă gală Te cunosc de undeva!, difuzată sâmbăta aceasta, de la 20:00, la Antena 1. Sub...