Antena Meniu Search
x

Cum s-au pregătit grecii pentru a primi turiștii în acest sezon

Sunt mulţi români care abia aşteaptă să spună din nou Kalimera. Grecii fac ultimele pregătiri înaintea valului de turişti: şi-au pus mască de protecţie, au mutat puţin mesele ori şezlongurile de pe plajă şi au adaptat tavernele la noile reguli.

Alexandra Marin
de Alexandra Marin

la 14.06.2020, 20:41

Vezi și
  • Cazarea a scăzut cu 20% în multe zone din Grecia.
  • Grecii așteaptă mulți români și în acest sezon.

În Grecia, ne-am dat intalnire cu reprezentantul hotelierilor din Halkidiki. Ce-o fi în sufletul lui, numai Gianis ştie. Locul acesta, o afacere de familie prosperă, era plin de turisti in alti ani, pe vremea asta.

(Reporter): Trebuie să fie trist pentru tine să vezi locul acesta aşa.

(Giannis Alaskas, reprezentantul hotelierilor): Da, e pentru prima dată în ultimii 30 de ani când hotelul nostru e închis în iunie.

Aşa e peste tot in Grecia. Pandemia a inchis hoteluri, restaurante, baruri sau plaje. Dar nimic nu i-a oprit pe greci sa viseze la ziua cand vor redeschide. Şi-au luat toate măsurile de siguranţă, iar acum abia asteaptă ziua de 15 iunie, ca să vină şi turiştii.  

Giannis Alaskas, reprezentantul hotelierilor din Halkidiki: Pentru început, nu toate camerele vor fi ocupate, nu vom face cazări la capacitatea maximă, în aşa fel încât turiştii să se bucure de vacanţa lor. La piscină, avem 2 persoane pe 5 metri pătraţi. La bufet, în cazul în care există, mâncarea va fi servită de către angajaţii noştri.

Guvernul elen a considerat ca e suficient, si pentru siguranta turistilor, dar si pentru evitarea falimentului in randul proprietarilor de taverne. Mai putini turisti pe metru patrat inseamnă si incasari mai mici. Cu toate astea, grecii nici nu s-au gândit să mărească preţurile. Din contră.

Poate că s-au schimbat regulile pe plaja, la fel si distanta dintre mese insa atmosfera din tavernele greceşti este aceeasi, la fel si preturile.

(Giannis Alaskas): Poti sa admiri peisajul din balcon, din propriul pat, ca si cum ai fi pe un vas de croaziera in mijlocul marii.

(Reporter): Și cat costa o astfel de camera?

(Giannis Alaskas): Pentru anul acesta am facut deja o reducere de 20 la sută, iar preturile sunt de 115, 120 de Euro, dupa aplicarea reducerii.

De fapt, cam peste tot în Grecia cazarea e mai ieftină cu 20 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Patronii de restaurante au decis si ei sa faca reduceri de preţ. Iar pe cele mai multe dintre plaje e suficient sa comanzi un frape sau o bere, ca șezlongul sa fie gratuit. Foarte multe motive, deci, pentru o vacanta sigura si fara stres.

Într-o tavernă, ne-a atras atenția tabela de la intrare, pe care scrie – ”aici, romani fara stres”. Patronul si-a dat seama ca turistii care vin din România sunt extrem de stresati, dar se relaxeaza odata ce ajung în Grecia. Întregul meniu este scris in româna si are preparate românești: ciorba de perisoare, cea de burta sau ceafa de porc.

Exact asta au simtit si Edi si Ana cand au ajuns prima data aici, la Paralia Katerini. Orice urma de stres a disparut brusc. Lucrau amandoi in turism si veneau frecvent in Grecia să-i descopere frumuseţile împreună cu turişti romani. Pana intr-o zi cand au decis ca nu vor mai pleca. De 15 ani, acasa e la Paralia Katerini.

Eduard Bica, proprietar agentie de turism: Turiștii români, in marea lor majoritate, nu si-au anulat concediile, si le-au reprogramat. Deci, avem sperante ca majoritatea turistilor romani sa isi petreaca concediul in Grecia. Grecia nu e numai mare, soare. Grecia, in sine, e o stare de spirit.

O stare de spirit care a ajutat mereu Grecia să iasă din astfel de crize. În 2009, când ţara a intrat in faliment, colacul de salvare a fost tot turismul. Valurile de oameni, veniti in special din Romania, au scos la liman si economia si tara. In zone ca Halkidiki sau Paralia Katerini, grecii au invatat atunci primele cuvinte in limba română. În aceasta vara, grecii cred că tot romanii ii vor salva. 

Giannis Alaskas, reprezentantul hotelierilor din Halkidiki: După ce, săptămâna trecută, am anunţat că vom deschide hotelurile, numărul de rezervări a crescut simţitor. Cererile, în special din România sunt în creştere.

Alexandros Thanasos, Guvernator: Românii sunt foarte importanți pentru piața noastră turistica, ei calatoresc foarte multi prin tara noastra, un milion de oameni din România viziteaza tara noastra in fiecare an. Ei iubesc cultura noastra si e ceva reciproc.

Echipa Observator se îndreaptă acum spre Lefkada, o altă zonă iubită de români. Imagini şi poveşti spectaculoase, în exclusivitate, luni seară, la Observator.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sărbătoriţi ziua de Dragobete?

Observator » Campanii » Cum s-au pregătit grecii pentru a primi turiștii în acest sezon