Antena Meniu Search
x

Tinerii intreprinzatori au renuntat la marile orase pentru agricultura

Lucreaza pamantul pentru un viitor mai bun. Au toata viata inainte si spera ca si copii lor sa simta gustul si parfumul rosiei bine facute, de la tara. Tinerii fermieri au o singura deviza: ce facem astazi e decisiv pentru ziua de maine.

Vezi și

Asa ca au renuntat la birourile comode din marile orase si au trecut la sapa. Altii au venit de peste hotare sa isi gaseasca un viitor in agricultura romaneasca. Ei spun ca iubesc Romania pentru ca le-a oferit ceva ce in tara lor nu au gasit: pamant.

Andrei Barbu, 30 de ani. Un bucurestean care face agricultura de aproape cinci ani. Asta dupa ce, in 2008, a dat "delete" carierei de IT-ist, caci asta a crezut ca-i este menirea atunci cand s-a inscris la Politehnica. A renuntat la 12 ani de experienta si un post caldut intr-o multinationala pentru a face pamantul sa rodeasca.

Are16 hectare de teren in Valea Macrisului, Ialomita. Cultiva legume de cea mai buna calitate si se incapataneaza sa-si creasca recolta fara pesticide si fara ingrasaminte. Toate muncile se fac manual, asa ca a angajat si sapte consateni sa-l ajute la treburi.

Iar brazde cu salata, usturoi, ceapa, ridichi, rosii, menta, rucola, sau spanac asteapta in camp, sa fie mangaiate de soare. Andrei are peste 40 de legume si peste 120 de soiuri.

Legumele si mirodeniile lui le vinde, cu succes, pe retelele de socializare. Primavara si vara livreaza la domiciliul clientului cosul de legume, fara pesticide, iar iarna muraturi. A primit chiar si 200 de comenzi intr-o luna. Pana acum, Andrei Barbu a investit peste 50.000 de euro in mica lui ferma din Ialomita, dar spune ca se poate face profit in agricultura.

Cel mai mare regret al tanarului fermier este ca nu petrece suficient timp cu familia. 

Departe de casa este si Vitus Strashl Schafer un german care s-a ratacit pe meleagurile Doljului, in cautare de pamant. A venit in Romania in urma cu aproape doi ani sa lucreze in agricultura. Cu o facultate de profil terminata in Germania si o experinta occidentala, Vitus a ajuns rapid managerul unei companii britanice care a cumparat pamant la noi.

Pana acum e multumit. Nu regreta ca-si traieste tineretea intr-un sat din Dolj. Mai tot timpul si-l petrece in ferma, printre utilaje gigantice si printre angajati. Incearca sa-i inteleaga pe romani, desi este obisnuit cu rigoarea si disciplina germana.

Nu prea a avut timp de vacante si nici sa viziteze Romania. Spera sa ramana aici cat mai mult timp posibil si in cativa ani sa-si deschida propria ferma.

Ca Vitus si Andrei sunt foarte putini tineri. Nimeni nu mai doreste sa se intoarca in satele parasite de lume sa lucreze in agricultura. Nici fondurile europene, de 40.000 de euro, pentru tinerii fermieri nu i-au convins prea mult. Asa ca satele noastre apun in fiecare an, putin cate putin.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Campanii » Tinerii intreprinzatori au renuntat la marile orase pentru agricultura