Antena Meniu Search
x

Asta putea să schimbe istoria! Cum a scăpat Ceauşescu dintr-un accident aviatic?!

O zi de noiembrie ar fi putut schimba cursul istoriei, dacă Nicolae Ceauşescu nu ar fi scăpat viu dintr-un accident aviatic pe ruta Kiev-Moscova

de Diana Juncu

la 03.12.2014, 15:26

 O zi de noiembrie ar fi putut schimba cursul istoriei, dacă Nicolae Ceauşescu nu ar fi scăpat viu dintr-un accident aviatic pe ruta Kiev-Moscova

În dimineața zilei de 4 noiembrie 1957, o delegație a PMR s-a îmbarcat într-un avion sovietic pus la dispoziție pentru ei, pentru a se deplasa la Moscova, în scopul participării la sărbătorirea celor 40 de ani de la revoluția bolșevică (7 noiembrie).

Şase români erau în delegaţie: Chivu Stoica (la momentul respectiv, prim-ministru al guvernului, și capul grupului), Grigore Preoteasa, Nicolae Ceaușescu, Ștefan Voitec, Leonte Răutu și Alexandru Moghioroș. Aceștia erau însoțiți și de un personal tehnic - Mihai Novicov (translator), Ștefan Voicu, stenograful Petrescu și ofițerul de Securitate Mecu, cel care obișnuia să-l însoțească în deplasări pe Chivu Stoica. Marele absent al cursei a fost Gheorghiu-Dej, pe motiv, nu se ştie cât de real a fost, că o gripă se face responsabilă de rămânerea lui în țară, conform Historia.ro.

Avionul a făcut o escală la Kiev, unde românii a avut o scurtă întrevedere cu membri din conducerea RSS Ucraina, pentru ca la terminarea acesteia avionul să își reia drumul către Moscova. Problema a apărut imediat după decolare, când, la indicaţiile primite de pe aeroportul din Moscova, aeronava a fost întoarsă. Motivul?! O periculoasă lipsă de vizibilitate datorată ceței foarte dense din apropierea orașului.

Desigur, delegaţia s-a întors în capitala Ucrainei, ca mai târziu să redecoleze. În apropiere de aeroportul moscovit Vnukovo, a avut loc incidentul care se putea transforma într-o tragedie. Vizibilitatea redusă a făcut ca nava să rateze pista de aterizare, iar la scurt timp după prăbușirea într-o pădure de lângă aeroport, s-a aprins în flăcări.

Nouă persoane au reuşit să se salveze, însă piloţii şi Grigore Preoteasă (om de bază în echipa lui Dej) au pierit.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Decembrie 89 » Asta putea să schimbe istoria! Cum a scăpat Ceauşescu dintr-un accident aviatic?!