Antena Meniu Search
x

Exclusiv Dezastru ecologic în locul în care au fost îngropate mii de oi moarte. De 10 ani, localnicii consumă apă și hrană infestate, iar solul e contaminat pe 17.000 de ani

Mai ţineţi minte imaginile cu mii de oi moarte scoase din pământ, de lângă un incinerator din Tulcea? Atunci vorbeam despre cruzime împotriva animalelor. Acum vorbim despre cruzime împotriva oamenilor. Avem, în exclusivitate, rapoartele anchetatorilor, care arată că apa din fântâni e puternic contaminată. Şi, totuşi, lângă incinerator sunt oameni care o beau pentru că nimeni nu le-a spus că-şi riscă sănătatea. Mai mult, în pământul poluat cresc roşii care ajung apoi în piaţă. Autorităţile de mediu de acolo au acoperit aproape zece ani dezastrul.

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 31.05.2021, 22:01

Vezi și
  • Urmăriţi un nou material din seria "După noi, gunoiul"

Octavian Berceanu, șef Garda de Mediu: Cred că o glaciațiune trebuie să treacă peste noi ca să revenim la formă inițială acolo la Smârdan. Poluarea a fost masivă! 

Smârdan, Tulcea. Un cimitir sinistru, ilegal, din care excavatoarele au scos mii de animale moarte. Dar nimeni şi nimic n-ar putea scoate din pământ şi ce-au lăsat în urmă grămezile de leşuri. "Apa contaminată chimic şi biologic" şi "34 de metri adâncime". Substanţe toxice care au ajuns la zeci de metri adâncime. Şi de acolo, în apa şi în hrana oamenilor. 

La doi paşi de câmpul cu animale moarte, un agricultor continuă să bea apă infestată şi să crească roşii pe care le va vinde apoi în piaţă. Pentru că nimeni nu i-a spus cât este de periculos. 

Reporter: Nivelul de contaminare la apă e destul de mare. 

Pe acelaşi subiect

Localnic: La apă? La apă, la mine? 

Reporter: Nu v-au zis nimic? 

Localnic: Absolut nimic. 

În plus, mai arată raportul experţilor, nu e exclus ca leşurile de animale să ascundă virusuri periculoase. În zonă ar putea apărea şi risc de explozie, dacă se acumulează gaz în subteran. L-am întrebat şi pe primar dacă are habar de ce se-ntâmplă în localitatea lui.  

Petrică Mărculescu, primarul localităţii: Nimeni nu ne-a zis absolut nimic, doamnă! 

Reporter: Daca ați avea teren lângă incinerator ați cultiva ceva acolo?

Petrică Mărculescu, primarul localităţii: Nu aș cultiva să mănanc eu... 

Octavian Berceanu, șef Garda de Mediu: Toate instituțiile statului au trecut prin acel loc, toate instituțiile de forță și totuși nimeni nu a spus nimic atâta timp.

Au acoperit dezastrul de la Smârdan decenii întregi

Ba, mai mult, dezastrul a fost acoperit aproape un deceniu chiar de autorităţi, arată un alt raport al anchetatorilor, obţinut pe surse de Observator. Garda de Mediu din Tulcea şi Agenţia pentru Protecţia Mediului au girat abateri grave. La incineratorul din Smârdan, nimeni nu măsura ce substanţe toxice ajung în atmosferă. Pe hârtie, se incinerau mai multe animale decât putea duce instalaţia. În realitate, în curtea firmei se aflau mii de tone de deşeuri animale - de 40 de ori mai mult decât ar fi trebuit. Era suficient să vezi facturile prea mici la gaz ca să înţelegi că acolo nu se arde, ci se îngroapă. Anchetatorii cred că în pământ ar fi şi oile înecate în 2019 în mare, în portul Midia. Patronul incineratorului a refuzat să ne ofere o explicaţie. 

Octavian Berceanu, șef Garda de Mediu: Mă întreb cum au putut să stea oamenii aceștia pe funcții acolo, să producă hârtii, să mintă în asemenea fel.

A durat peste doi ani, de când localnicii au făcut prima sesizare, până când s-a aflat că apa și solul din Smârdan sunt contaminate. Cât de mult, nu știm încă, pentru că ar fi nevoie de un studiu extins. Însă statul nu are experți care să evalueze astfel de pagube, și nici nu putem fi siguri că astfel de dezastre ecologice nu se repetă și în alte părţi din țară, sufocate de gunoaie. 

Ne otrăvim apa și viitorul, din cauza nepăsării

Dacă nu ştim ce avem în sol, nu ştim nici ce mâncăm. Ne mândrim cu legumele româneşti, dar statul nu e în stare să verifice din ce pământ şi cu ce apă cresc, pentru că România nici măcar nu are un laborator acreditat. N-avem dotări, dar avem deşeuri îngropate şi autorităţi dispuse să închidă ochii în faţa dezastrelor de mediu. O combinaţie fatală care ne otrăveşte viitorul.

Reporter: Sunt zone unde solul este contaminat?

Teodor Niță, procuror: O, da. Am zone fără să pot nominaliza unde spune Institutul de Pedologie că îmi trebuie 17.000 de ani că solul să se refacă. Zone contaminate definitiv.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Dupa noi, gunoiul » Dezastru ecologic în locul în care au fost îngropate mii de oi moarte. De 10 ani, localnicii consumă apă și hrană infestate, iar solul e contaminat pe 17.000 de ani