Antena Meniu Search
x

Veşti proaste pentru proprietarii de maşini. Noua taxă auto ar scoate din buzunarele românilor sute de euro

Noua taxă de poluare va fi plătită de oricine, indiferent dacă a achitat deja timbrul de mediu. Forma finală va fi gata în primăvară.

Vezi și

Noua taxă de poluare va fi plătită de oricine, indiferent dacă a achitat deja timbrul de mediu. Forma finală va fi gata în primăvară şi ar trebui să arate ca un impozit anual. În funcţie de norma de poluare a maşinii, românii ar putea plăti până la 200 de euro.

2017 a fost anul în care proprietarii de maşini au primit vestea că pot să-şi recupereze şi banii pe care i-au plătit la prima înmatriculare. 

La sfârşitul anului trecut a fost publicată în Monitorul Oficial şi procedura de restituire a banilor.

Pentru recuperarea taxei auto aveţi nevoie, în primul rând, de o cerere. La care trebuie să adăugaţi şi o copie după certificatul de înmatriculare al maşinii, dar şi după cartea de identitate a maşinii. Bineînţeles, dacă aveţi dovada achitării taxei auto, este bine să o ataşaţi la dosar. Dacă nu, aceasta nu mai este neapărat necesară. 

Pentru că funcţionarii publici pot vedea în sistem cine şi cât a plătit pentru înmatricularea maşinii. Analiza dosarului ar trebui să dureze 45 de zile. 

Restituirea taxei speciale pentru autoturisme și autovehicule, a taxei pe poluare și a taxei pentru emisiile poluante se va face între1 ianuarie şi 31 decembrie 2018. Cei care au plătit timbrul de mediu pentru autovehicule își vor vedea banii între 1 septembrie 2018 - 31 martie 2019. 

Dar asta nu înseamnă că vom scăpa de taxarea poluării.

DAN TRIFU, vicepreşedinte ONG de mediu:

Am susţine o idee de felul următor: automobilele din clasa non euro, 1, 2 şi 3 să plătească un impozit, să spunem un leu pe gramul de emisie. Iar cele 4, 5 şi 6, la fel, să plătească un leu pe gramul de emisie. Să-i spui cuiva că îţi iau 200 de euro că eşti non euro sau clasa 1,2,3 nu mi se pare corect. 

Astfel, pentru o maşină euro 4 şi emisii de 138 de grame de CO2 pe kilometru, proprietarul ar trebui să scoată din buzunar 138 de lei pe an. 

DAN TRIFU, vicepreşedinte ONG de mediu:

În momentul în care această taxă ar constitui buget de stat, numai praf şi pulbere am avea în atmosferă. Ea trebuie să se regăsească în nişte măsuri concrete. Dacă eu vin şi spun că în centru nu mai ai voie decât cu taxa asta să pătrunzi, îţi asigur un transport în comun corespunzător, astea sunt măsuri eficiente. 

Formula de calcul oficială a noii taxe va fi publică în primăvară.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri economice » Veşti proaste pentru proprietarii de maşini. Noua taxă auto ar scoate din buzunarele românilor sute de euro