Antena Meniu Search
x

Video A găsit reţeta succesului după ce şi-a deschis o firmă de consultanţă. Ionuţ şi-a angajat întregul personal doar prin recomandări

Vrem să ne schimbăm locul de muncă, dar suntem descurajaţi de sistemul pile, cunoştinţe, relaţii! Sunt rezultatele celui mai nou sondaj, care arată că peste 20% dintre români consideră că le este dificil să-şi găsească job-uri bune, pentru că sunt deja luate de candidaţii pentru care se pune o vorbă bună. De la pilă la recomandare, însă, e cale lungă. Iată diferenţa! 

de Redactia Observator

la 27.07.2023, 20:34

Vezi și

Ionuţ are o firmă de consultanţă şi, după multe încercări, crede că a găsit reţeta succesului: a angajat tot personalul prin recomandări. Este convins că sistemul l-a ajutat să atingă performanţe pe care nu le-ar fi avut dacă şi-ar fi ales oamenii pe cont propriu. 

Ionuţ Popa, angajator: Am încercat şi pe diverse site-uri de joburi, şi au venit nişte oameni la interviu, datorită nivelului de încredere care era zero şi la mine şi la candidat unii au venit, au stat câteva zile şi au plecat. 

Cosmin a fost una dintre recomandări. Faptul că alţii au garantat pentru calităţile lui l-a ajutat să obţină jobul visat.

Recomandările nu sunt echivalentul pilelor

Pe acelaşi subiect

Cosmin Sava, angajat: Am fost recomandat de către alţi antreprenori şi astfel a început povestea mea în zona de protecţie a muncii. Încă de la 18 ani, numai prin recomandare am fost angajat. Prin plăcerea de a munci, automat celelalte calităţi vin la pachet.

Specialiştii atrag atenţia că recomandările pe piaţa muncii nu au nimic în comun cu pilele. 

Dan Petre, sociolog: Recomandarea este mai degrabă neutră, pila presupune exercitarea unui tip de influenţă socială. Pila pune o persoană într-un post pentru care nu are neapărat competenţele respective. Recomandarea este o scurtătură în care se produce un transfer de încredere între cel care recomandă şi cel care este recomandat. 

Ce obstacole întâmpină românii la anagajare

Ingrid Tîrziu, reporter Observator: Alte dificultăţi pe care le întâmpină românii în momentul în care se angajează sunt lipsa de experienţă, faptul că au aşteptări salariale mult prea mari, dar şi faptul că au nevoie de consiliere profesională şi nu ştiu de unde să o ceară. Doar 12% dintre români se declară siguri pe aptitudinile lor profesionale.  

Oana Datki, specialist HR: Cu cât este mai critic jobul pentru care aplici, cu atât recomandările devin şi mai importante şi orice angajator va cere recomandări înainte de a angaja un candidat. 

Şi în cazul tinerilor fără experienţă, recomandările din partea profesorilor pot cântări greu în CV. Date recente ale unei platforme de recrutare arată că în prima jumătate a anului au fost înregistrate aproape 6 milioane de aplicări pentru locuri de muncă în România. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » A găsit reţeta succesului după ce şi-a deschis o firmă de consultanţă. Ionuţ şi-a angajat întregul personal doar prin recomandări