A studiat Fizica medicală şi la 22 de ani îşi caută primul job. Salariul cerut de Alexandru
Inflaţia-record, preţurile uriaşe la utilităţi, dar şi preţurile la alimente, care cresc de la o săptămână la alta, îi fac pe mulţi să-şi ia măsuri de siguranţă. Potrivit unui studiu făcut de o platformă de recrutare, cel puţin 10% dintre români au deja un al doilea loc de muncă, în timp ce alţii sunt în căutarea lui, ori cer măriri de salariu angajatorilor. Dovezi am găsit şi la Târgul de joburi organizat zilele acestea la Timișoara.
2022, an de criză, a adus schimbări în comportamentul românilor care îşi caută de lucru. Scumpirile au mărit şi pretenţiile salariale. Cei mai mulţi caută stabilitate financiară şi să aprofundeze cunoştinţele în domeniul pe care l-au studiat.
Tânăr: Pe inginerie vreau să caut. Am terminat o facultate. Acum sunt şi la master şi vreau să mă axez pe domeniul ăsta. În România acum s-a scumpit totul şi trebuie să punem piciorul în prag.
Reporter: Ce cauţi aici?
Tânăr: O oportunitate de internship. De logistică probabil. Şi să văd ce se mai cere pe piaţă.
- Tinerii români nu mai vor salarii mici. Suma uriașă cerută de un candidat: "Vin cu pretenţii găsite pe site-uri...
- Lovitură pentru românii cu două locuri de muncă. Modificările la Codul Muncii ar putea afecta sute de mii de...
- STUDIU: Anul 2022, cel puţin la fel de rău ca 2020. Războiul, stresul şi scumpirile determină oamenii să îşi...
Reporter: Dacă ar trebui să vorbim în procente, cu cât ar trebui să fie mai mare salariul?
Reporter: 15%...? Măcar atât.
Bărbat: Eu profesez în domeniul mecanic, inginerie mecanică. Cred că oricine ar vrea ceva mai mult. 10 - 15% e ok în plus.
Criza schimbă piaţa muncii
Dificil este şi pentru companii. Pe piaţa muncii sunt acum patru generaţii, fiecare cu valorile, ambiţiile şi stilurile ei de lucru.
Iulia Pop – reporter Observator: Prima data aici ne-am intersectat cu exponenti ai generatiei Z. Au pana in 23, cauta sa lucreze orice doar ca sa acumuleze experienta. Banii? Nu sunt neaparat importanti. Incă! Gandesc diferit fata de cei din generatie Y, care au maximum 39 de ani și sunt concentrati pe cariera. salariul trebuie sa fie consistent. Cei care au intre 40 si 55 de ani acum sunt parte din generatia X. Venitul e important la calculul pensiei si deja se gandesc la asta, dar, chiar asa vor echilibru intre casa si job. Seniorii de pe piata muncii sunt cunoscuti ca baby boomers Au zeci de ani de experienta si inca sunt workaholici. Ies la pensie in curand, dar nu se gandesc la asta.
La 22 de ani, Alexandru Firu îşi caută primul job serios. A studiat fizica medicală, dar până acum a lucrat ca animator la petreceri pentru copii. În ultimele zile a despus cel puţin 10 CV-uri.
Alexandru Firu: Mi-ar plăcea foarte mult pe research, fiind pasionat de electronic chimie, optică.
M-aş putea încadra în orice domeniu.Acum, fiind student la master, stând la cămin, mi-ar ajunge undeva la 2.500 de lei.
Aşteptările celor care îşi caută un loc de muncă
O schimbare în carieră îşi doreşte şi Andraş Kali, care la aproape 60 de ani spune că este mai deschis ca oricând provocărilor. Acum lucrează de acasă pentru o firmă de peste hotare, dar...
Andraș Kali - candidat: Lucrez în sistem home office de acasă pe o platformă străină. Sper să îmi gasesc ceva mai bun decât am acum. Un pic mai mulţi bani. Teoretic, as putea sa ies in 2-3 ani la pensie la vechime. Cred că nici la 70 de ani nu voi sta cuminte.
După pandemie, programul de lucru rămâne în continuare flexibil, iar companiile sunt deschise să negocieze cu viitorii angajaţi când vine vorba de salariu.
Andreea Lăzărescu - organizator târg joburi: Peste 80% dintre companii şi-au ajustat grilele salariale. Companiile şi-au ajustat şi politicile de recrutare şi de dezvoltare în cadrul companiei ale angajaţilor. Şi le oferă programe de tip hibrid în care le permit să vină la birou câteva zile pe săptmână, dar le permit să lucreze şi de acasă.
În ultima lună, cele mai căutate locuri de muncă din România au fost în vânzări, IT şi inginerie, domenii unde salariile variază, în funcţie de experienţă, între 600 şi 2.000 de euro, potrivit unei platforme de recrutare online.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰