Antena Meniu Search
x

Video Aeroportul ultramodern din România care va deveni al doilea din țară, după Henri Coandă

Dacă ne-am lua după densitatea de politicieni pe metru pătrat la vizitarea aeroportului din Iaşi, am crede că e deja inaugurarea. Dar nu e, încă. Al doilea cel mai mare terminal de aeroport din ţară, construit după Revoluţie, se va deschide, oficial, în martie. 

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 23.01.2024, 20:44

Vezi și

Panglica va fi tăiată la Aeroportul din Iaşi într-o zi simbolică pentru România.

  • Clara Mihociu, reporter Observator: Noul terminal se va deschide pe 31 martie, odată cu intrarea României în Spațiul Schengen pe cale aeriană. După inaugurare, peste trei milioane de pasageri vor tranzita anual aeroportul de la Iaşi. Călătorii vor putea zbura din Capitala Moldovei către 23 de destinaţii internaţionale.

Proiectul noului terminal a fost finanţat din fonduri europene, iar lucrările au costat 90 de milioane de euro.

În 2024, Aeroportul din Iaşi va fi al doilea cel mai tranzitat din ţară după Otopeni

Pe acelaşi subiect
  • Clara Mihociu, reporter Observator: Şapte porţi pentru plecări şi alte trei pentru sosiri găsim în terminalul 4. Avem şi 20 de puncte de check-in clasice şi, pentru cei care nu vor să stea la rând, au de asemenea la dispoziţie alte 6 puncte de self check-in. 
  • Romeo Vatra, directorul Aeroportului Iaşi: Avem un sistem de procesare a bagajelor foarte performant, cu aproape un kilometru de bagaje. Va fi un loc de muncă mult mai decent şi mult mai civilizat pentru toţi cei care lucrează la aeroport.

Terminalul se întinde pe o suprafaţă de 32.000 de mp, echivalentul a şase terenuri de fotbal unite. 

  • Johann Poelzl, managerul firmei de construcţii: E un terminal modern. Am construit unul şi în Sofia, iar aici sunt diferenţe foarte mari. Toate sistemele electronice, sistemul de supraveghere, sistemul informaţional de zbor. O provocare pentru noi a fost războiul din Ucraina. 

Criza de la graniţa de est a României a avut şi impact pozitiv în economie

Din 2022, fluxul de pasageri care circulă cu avionul din Iaşi a crescut pentru că ucrainenii trec graniţa terestră la noi şi zboară spre alte destinaţii. Aeroportul din Iaşi s-a dovedit a fi important şi în situaţii de urgenţă. În vară, după un atac armat pe aeroportul din Chişinău, toate aeronavele care trebuiau să ajungă în Capitala Republicii Moldova au fost atunci redirecţionate la noi.  

Lucrările la noul terminal le-au dat bătăi de cap oamenilor. În primăvara anului trecut, mai mulţi pasageri erau pe cale să piardă avionul din cauza ambutaiejelor provocate de construcţia parcării aeroportului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri economice » Aeroportul ultramodern din România care va deveni al doilea din țară, după Henri Coandă