Antena Meniu Search
x

Video Afacerea pusă la cale de Cosmin în Lunguleţu. Exportă cu aproximativ 1 leu/kg, iar apoi se întoarce în ţară de trei ori mai scump

Altădată "patria cartofului", România a ajuns în situaţia absurdă să importe cartofi congelaţi. Şi asta deoarece avem recolte bogate, dar ducem lipsă de centre de prelucrare. Aşa se face că ne exportăm cartofi proaspeţi şi îi importăm congelaţi la preţuri cu mult mai mari.

de Redactia Observator

la 14.02.2023, 20:21

Vezi și

Obişnuim să spunem că România e patria cartofului. Statisticile ne arată însă că patria s-a mutat la export. Cosmin cultivă cartofi pe o suprafaţă de trei hectare în Lunguleţu. Dar recolta lui nu rămâne în ţară.

Peşinaru Cosmin, cultivator: Preţul variază. A fost preţul foarte mari la imputurile agricole şi fost o problemă. Preţul poate să plece de la 60 de bani şi până la un leu şi ceva. Un leu si 20 de bani. Procesarea este o problemă la noi. Nu se procesează tot. Ar trebui să se implice mai mult în procesare

Şi deşi avem recolte bogate, exportăm cartofi şi îi importăm congelaţi, la preţuri de trei ori mai mari. Doar anul trecut, au intrat în ţară 46 de mii de tone de cartofi congelaţi, în valoare de 16 milioane de euro.

Tănase Stamule, economist: Din păcate, noi exportăm cartofi şi importăm din alte ţări în special Polonia şi Ungaria cartofi congelaţi. Vă daţi seama sunt de 10 ori mai scumpi decât cartofii normali.

Ionuţ Lascaie, preşedinte cooperativă: Sistemul din România de industrializare, procesare, nu este foarte bine pus la punct. Lipseşte cu desăvârşire o subvenţie generalizată în ceea ce priveşte procesarea de legume. Asta duce ca noi să exportăm marfa în Polonia. Ei au o subvenţie foarte mare.

În România, este un singur centru de procesare, deschis doar câteva luni pe an

Cocârlă Stelian, director centru de procesare: Avem linia de procesare cartofi. Această linie are o capacitate de circa 3 tone pe zi şi provin cartofii din judeţul Covasna, Suceava, Harghita. Noi obţinem cartofi preprăjiţi congelaţi şi cartofi pai fresh congelaţi. Din păcate, aceasta este realitatea. Suntem singura unitate care procesează cartofi şi obţinem cartofi pai congelaţi. În schimb, noi avem capacitate destul de mică.

Cartofii prăjiţi sunt în topul preferinţelor culinare. Există însă diferenţe notabile între cei proaspeţi şic ei congelaţi.

Apetrei Simion, procesator: Ca să ajungă congelat el trece printr-o primă etapă de o preprăjire, trece printr-o baie de ulei fierbinte de 150 de grade, timp de 5 minute. Asta insemană un soc termic asupra produsului. Cand iese din ulei este un pic uscat si intră intr-un tunel de congelare rapidă care transformă cartoful de la 90 de grade, la minus 20 de grade în 2 minute.

Conform datelor Eurostat, cea mai mare cantitate de cartofi congelaţi vine din Franţa. Vorbim de 16.000 de tone, în valoare de 3 milioane de euro. Iar consumul anual sare de 3 kg/cap de locuitor. Asta în timp ce producţia naţională este de peste 4 milioane de tone.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Afacerea pusă la cale de Cosmin în Lunguleţu. Exportă cu aproximativ 1 leu/kg, iar apoi se întoarce în ţară de trei ori mai scump