Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Afacerile româneşti care vor primi până la 1,5 mil. € de la UE. Reacţia unui agricultor: "Sunt nişte preţuri de-ţi vine să o iei la fugă"

Sfecla de zahăr iubeşte pământul Transilvaniei, dar cultivatorii români au nevoie de ajutor. Şi, iată, îl primesc. Cultivatorii vor putea lua bani de la Uniunea Europeană pentru achiziția de utilaje agricole. Vorbim de fonduri ce depăşesc un milion de euro.

de Redactia Observator

la 18.06.2024 , 13:29

În industria sfeclei de zahăr nu curge lapte şi miere, dar Uniunea Europeană încearcă să ajute micii şi marii cultivatori. Între 350.000 şi 1,5 milioane de euro pot primi cei care au astfel de culturi. Zoltan este agricultor şi are în judeţul Mureş mai multe hectare cultivate cu sfeclă. 

Reacţia lui Zoltan, agricultor în Mureş

"În anul ăsta am mărit suprafaţa, de la 20 de hectare, la 30. Solul este foarte bun, îi place la sfeclă, respectăm rotaţia culturii", spune un agricultor. Pentru el, dar şi pentru mulţi alţi agricultori din zona Transilvaniei, fondurile nerambursabile sunt ca o gură de aer proaspăt.

Vezi și

"Utilajele astea de la sfeclă nu le poţi folosi şi în alte lucrări pentru că sunt specializate. Încărcătorul - poţi încărca cu el doar sfecla. Încărcătorul iar este 700.000 de euro. Sunt nişte preţuri pe utilajele astea specializate de-ţi vine să o iei la fugă", arată el.

Pe acelaşi subiect

"La noi, în zona Transilvaniei, solurile au necesarul acesta natural de fosfor şi potasiu. Sperăm să avem o digestie foarte bună, cu un conţinut de zahăr mare", spune un inginer agronom. În funcţie de anumite criterii, ponderea sprijinului financiar porneşte de la 30% şi poate ajunge la maximum 90%. 

"Proiectele se depun online în funcţie de pragul de punctajul din luna respectivă. Se verifică lunar şi apar rapoarte de selecţie lunare", explică Daniela Lupei, director Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Mureș. "Vom avea cultivatori mai mulţi şi cultura de sfeclă de zahăr se va dezvolta şi mai bine aici în zonă", crede Ioan Gabor, inginer șef fabricate zahăr.

Cei care cred că pot bifa condiţiile de acordare a banilor trebuie să consulte Ghidului solicitantului pe pagina Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vi se pare prea scumpă mobila românească?
Observator » Ştiri economice » Afacerile româneşti care vor primi până la 1,5 mil. € de la UE. Reacţia unui agricultor: "Sunt nişte preţuri de-ţi vine să o iei la fugă"