Antena Meniu Search
x

Video Afacerile românilor, pe nisipuri mișcătoare. Un nou lockdown ar fi o catastrofă, consideră economiștii

După un an pe minus, antreprenorii români n-au mari speranţe că va fi mai bine de-acum încolo. Al treilea val al pandemiei ar însemna falimentul pentru mulţi dintre ei. Şi, ca-ntr-un joc de domino, atunci când firmele au probleme şi traiul oamenilor simpli e mai greu.

Andra Mitu
de Andra Mitu

la 30.01.2021, 22:39

Vezi și
  • Economiştii spun că în acest moment afacerile românilor sunt pe nisipuri mişcătoare şi de la blocaj la șomaj nu-i decât un pas

La aproape un an de criză dublă - sanitară şi economică - tot mai puţini sunt cei care speră că-n 2021 îşi va reveni economia.

Deşi lucra în IT, domeniu care părea sigur, chiar şi în pandemie, Iulian şi-a pierdut locul de muncă. 

Iulian: N-au mai avut nevoie de mine. Asa se întamplă când se fac tăieri. Acum sunt în privat. Trebuie să ne adaptăm, nu avem ce face.

În România 300 de mii de firme sunt în risc de insolvenţă. Peste un milion de oameni lucrează aici. Dacă vor rezista sau nu în faţa unui nou blocaj economic e greu de prevăzut. 

Un nou lockdown ar fi o catastrofă pentru economia din România

Adrian Dragomir, consultant economic: Dacă discutăm de un nou lockdown, clar discutăm despre o catastrofă pur şi simplu. 

De altfel, cea mai mare frică a antreprenorilor e că încă un val al pandemiei le-ar putea bloca complet activitatea, potrivit unui studiu. Peste jumătate dintre ei cred că efectele ultimului an se vor vedea cel puțin până la începutul următorului. Numai 22% speră că economia va reveni pe linia de plutire în partea a doua a acestui an, în timp ce 19% spun că nu știu cum va evolua situația. 

Adrian Negrescu, consultant economic: Venim dintr-un an 2020 în care cifra de afaceri la nivelul întregii economii a scăzut cu peste 70 mld euro. Avem peste 80 la sută din companiile din România slab capitalizate.

Dragoș Panait, consultant în ospitalitate: Sunt foarte multe locații închise, n-or să mai deschidă. Eu sunt în discuții cu destul de mulți antreprenori și chiar ne gândim ce se întâmplă la următoarea închidere. 

Blocajul financiar, scăderea vânzărilor, plata amânată a datoriilor sunt tot atâtea lucruri care-i îi ţin treji noaptea pe antreprenori.

Adrian Negrescu, consultant economic: Companiile în această perioada încearcă să supraviețuiască. În contextul în care au foarte puțini bani la dispoziţie, cei mai mulți sunt tentați să crească prețurile pentru a-şi acoperi pierderile.

Peste toate astea, acum vin şi scumpirile. De la preţul mai mare pentru combustibili au crescut şi costurile cu transportul de marfă. 

Alexandru Constantinescu, proprietar companie transport: Majoritatea contractelor țin cont de creșterea și scăderea combustibilului. Când crește combustibilul mărim și noi prețul.

Iar asta se va vedea inclusiv în buzunarele cumpărătorilor.

În acest an, experţii estimează că rata inflaţiei va fi de 2,5%. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » Afacerile românilor, pe nisipuri mișcătoare. Un nou lockdown ar fi o catastrofă, consideră economiștii