Antena Meniu Search
x

Afinele, investiție mare cu profit pe măsură. Fructele se vând şi cu 20 de lei pe kilogram

A început sezonul fructelor de pădure, iar agricultorii care au mizat pe cultura de afine încep să simtă profitul. Banii vin, însă, în câţiva ani. Merită aşteptarea, spun fermierii, pentru că pot câştiga chiar 20.000 de euro pe hectar.

Vezi și

A început sezonul fructelor de pădure, iar agricultorii care au mizat pe cultura de afine încep să simtă profitul. Banii vin, însă, în câţiva ani. Merită aşteptarea, spun fermierii, pentru că pot câştiga chiar 20.000 de euro pe hectar.

Roxana Lazăr are o plantaţie de peste 7.000 de metri pătraţi de afini. Iniţial, a cumpărat terenul pentru a-l cultiva cu lavandă. Însă, după analize, solul s-a dovedit mai prielnic pentru fructele de pădure. A început afacerea în 2014, însă profitul a început să vină abia în ultimii doi ani. Investiţia a fost mare, de 70.000 de euro, bani din fonduri europene.

ROXANA LAZĂR, administrator plantaţie: 

Este foarte costisitor să înfiinţezi cultura. Numai achiziţia de plante, deci sunt 2.000 de plante, 3 euro per plantă. Deci au fost 6.000 de euro numai plantele. Plus bilonarea, care este foarte scumpă.

Cultura de afine este mai pretenţioasă, spre deosebire de alte fructe. Pentru ca plantele să se dezvolte, iar producţia să fie bună, solul trebuie alimentat permanent cu îngrăşământ. Este mult de muncă, spune Roxana, însă gustul face toţi banii. 

ROXANA LAZĂR, administrator plantaţie: 

Nu dăm absolut nimic pe fructe, au un gust extraordinar. Nu se compară cu cele de import care au un gust nespecific. Vitamina C, imunitate, pentru tot felul de afecţiuni, pentru copii este ideal să mănânce o cană de afine pe zi.

În fiecare săptămână, se recoltează aproape 200 de kilograme de afine. Investiţia se amortizează în timp, iar profitul poate ajunge de la câteva mii la 20.000 de euro, anual, pe hectar.

Anul trecut, kilogramul de afine costa între 15 şi 17 lei. Acum, pleacă de la producător la acelaşi preţ la care ajung şi pe tarabă. 

În pieţele din Capitală, kilogramul de afine se vinde cu 20 de lei. Ceva mai ieftine sunt afinele de pădure care costă 14 lei kilogramul, însă nu sunt la fel de dulci precum cele de grădină.

Cu toate că, în ultimii ani, tot mai mulţi agricultori s-au îndreptat către plantaţiile de afin, încă mai este nevoie de marfă din import ca să acoperim consumul. Anul trecut, România a adus peste 725 de mii de kilograme de afine din import, în valoare de peste 3,3 milioane de euro, arată datele Institutului Naţional de Statistică. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » Afinele, investiție mare cu profit pe măsură. Fructele se vând şi cu 20 de lei pe kilogram