Agricultură cu plante exotice la o fermă din Maramureș
Plantele exotice, mai puțin cunoscute consumului, prind rădăcini și pe pământ românesc. Fie că sunt căutate pentru vitamine și minerale, fie că sunt gustate doar din curiozitate, cei care au aflat de beneficiile consumului de turmeric, ghimbir sau mangold devin clienţi fideli. Iar micii agricultori care au riscat cu o astfel de cultură se bucură de roadele unei afaceri profitabile.
- Anual, la fermă sunt cultivate peste 100 de plante.
- Maramureșeanul a construit și un hotel pentru insecte.
Suntem în localitatea Hideaga din județul Maramureș, acolo unde în urmă cu șapte ani Remus Bodoni a început să cultive legume. Maramureșeanul nu a fost dintotdeauna agricultor, ci a muncit ca administrator la o companie. Aşa că a testat mai întâi cu legume cunoscute de către orice consumator, iar mai apoi, din curiozitate, a experimentat cu plante exotice.
Remus Bodoni, agricultor: Avem o diversitate foarte mare de plante. Pot spune că anual cultivăm peste 100 de plante. Practic şi această diversitate a plantelor ne asigură un echilibru al ecosistemului.
Pentru plante exotice e nevoie de... unelte exotice. Agricultorul lucrează cu trei unelte de origine americană, folosite la cele mai renumite microferme din lume. O semănătoare, o minifreză și o alta pentru aerarea solului.
La fermă, maramureșeanul a construit inclusiv un aşa-numit hotel pentru insecte, care odată ce ies din larve ajută la combaterea dăunătorilor.
Maramureșeanul își vinde plantele exotice în mediul online. Clienții pot să aleagă chiar și un abonament la cumpărături. În funcție de numărul de comenzi lunare, aceștia plătesc până la 300 de lei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰