Antena Meniu Search
x

ANAF a actualizat "lista rușinii", pe care apar numele datornicilor la stat

Statul vrea să strângă banii de la datornici şi a publicat lista ruşinii.

Vezi și

Statul vrea să strângă banii de la datornici şi a publicat lista ruşinii. La două săptămâni de la intrarea în vigoare a legii care protejează datele persoanele, chiar o instituţie a statului este acuzată că o încalcă. ANAF a publicat informaţii despre cine sunt, unde locuiesc şi ce datorii au peste 11 mii de români.

Fostul ministru Adrian Videanu, fostul primar Marian Vanghelie, edilul Robert Negoiţă, afaceriştii Irinel Columbeanu, Dorin Cocoş şi chiar Avocatul Poporului sunt ştiuţi acum de toată lumea cu datorii. Au apărut din nou pe lista ruşinii publicată şi în acest an, de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. 

Peste 11.000 de români apar pe site-ul instituţiei cu numele, localitatea în care îşi au domiciliul şi cuantumul datoriei. Faţă de acum doi ani însă, când lista a fost publicată prima oară, gestul contravine noului regulament de protecţie a datelor cu caracter personal, consideră juriştii. 

Vlad Nicolae, avocat: "ANAF a divulgat în spaţiul public date sensibile cu caracter personal. Ele au un efect asupra mentalului public. Nu putem găsi un interes legitim pentru această divulgare câtă vreme ANAF are la dispoziţie şi alte pârghii pentru a-şi recupera debitul."

Ministrul Finanţelor spune că lista neagră a rău-platnicilor ajută la recuperarea banilor. În total, aproape 15 miliarde de lei. 

Potrivit unui articol din Codul Fiscal, ANAF are chiar obligaţia de a publica aceste informaţii, dar consituţionalitatea articolului este pusă acum în discuţie. 

Alina Săvoiu, ANSPDC: "Regulamentul general privind protecţia datelor prevede posibilitatea de a se prelucra date persoanale deci inclusiv de a le dezvălui. Ne-am exprimat rezervele faţă de faptul că proporţionalitatea măsurii de a posta aceste date pe site este în conformitate cu respectare dreptului la viaţă privată."

Codul Fiscal trebuie modificat şi adaptat noilor norme europene, cred avocaţii. 

Primul pas pe care trebuie să îl facă cei care consideră că le-a fost încălcată intimitatea este sesizarea Autorităţii pentru Supravegherea datelor cu caracter personal.

Cu documentul de aici pot merge mai departe la instanţă să ceară daune morale. Dacă se constată că instituţia a încălcat regulamentul, amenzile pot ajunge la 20 de milioane de euro. 

Cuantumul daunelor morale va fi stabilit doar de judecători. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri economice » ANAF a actualizat "lista rușinii", pe care apar numele datornicilor la stat