Antena Meniu Search
x

ANAF a publicat "lista ruşinii" pe primele trei luni ale anului. Unde poţi verifica dacă ai datorii la stat

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a publicat lista cu datornicii care nu şi-au plătit taxele pe primele trei luni ale anului 2022.

de Redactia Observator

la 02.05.2022, 15:56

Maşină a ANAF
Maşină a ANAF - Getty Images

Pe aşa-numita "listă a ruşinii" apar firmele care nu şi-au plătit obligaţiile fiscale pe primul trimestru al anului. ”Lista ruşinii” este reglementată de Ordinul nr. 509/2019 pentru modificarea şi completarea Procedurii de publicare a listelor debitorilor care înregistrează obligaţii fiscale restante, precum şi cuantumul acestor obligaţii, aprobată prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 558/2016, scrie Ziarul Financiar.

Pe listă apar doar firmele care au datorii mai mari de 100.000 de lei. Pentru publicarea obligaţiilor fiscale restante, nu au fost avute în vedere sumele de rambursat/de restituit, întrucât art. 162 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, nu prevede acest aspect.

Pragurile de la care firmele apar pe "lista ruşinii"

Obligaţiile fiscale restante ale contribuabililor persoane juridice care fac obiectul publicării sunt cele notificate, existente la sfârşitul trimestrului de raportare şi neachitate până la data publicării. Nu fac obiectul publicării obligaţiile fiscale restante al căror cuantum total este sub următoarele plafoane:

a) 500.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de mare contribuabil;

b) 250.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mijlociu;

c) 100.000 lei, în cazul celorlalte categorii de debitori, inclusiv în cazul persoanelor fizice care înregistrează obligaţii fiscale restante şi din desfăşurarea de activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere;

Companiile care îşi plătesc taxele la ANAF vor fi şterse de pe listă în termen de 15 zile de la achitarea integrală a obligaţiilor fiscale datorate.

Lista cu firmele care au datorii poate fi consultată aici.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri economice » ANAF a publicat "lista ruşinii" pe primele trei luni ale anului. Unde poţi verifica dacă ai datorii la stat