ANAF a publicat "lista ruşinii" pe primele trei luni ale anului. Unde poţi verifica dacă ai datorii la stat
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a publicat lista cu datornicii care nu şi-au plătit taxele pe primele trei luni ale anului 2022.

Pe aşa-numita "listă a ruşinii" apar firmele care nu şi-au plătit obligaţiile fiscale pe primul trimestru al anului. ”Lista ruşinii” este reglementată de Ordinul nr. 509/2019 pentru modificarea şi completarea Procedurii de publicare a listelor debitorilor care înregistrează obligaţii fiscale restante, precum şi cuantumul acestor obligaţii, aprobată prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 558/2016, scrie Ziarul Financiar.
Pe listă apar doar firmele care au datorii mai mari de 100.000 de lei. Pentru publicarea obligaţiilor fiscale restante, nu au fost avute în vedere sumele de rambursat/de restituit, întrucât art. 162 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, nu prevede acest aspect.
Pragurile de la care firmele apar pe "lista ruşinii"
Obligaţiile fiscale restante ale contribuabililor persoane juridice care fac obiectul publicării sunt cele notificate, existente la sfârşitul trimestrului de raportare şi neachitate până la data publicării. Nu fac obiectul publicării obligaţiile fiscale restante al căror cuantum total este sub următoarele plafoane:
- Avertisment pentru cei care-și închiriază locuințele în regim hotelier. Ce riscă dacă nu-și declară...
- Fraudă cu detergenţi vânduţi "la negru" în centre en-gros din Capitală. Prejudiciul se ridică la 1,5 de...
- Promit o rambursare de taxe, dar te pot lăsa fără bani în cont. O nouă tentativă de phishing folosește...
- Cu cât vinde ANAF un Volkswagen Touareg din 2014 cu 186.413 km
- Nouă metodă de fraudă, în numele ANAF. Pretinşi angajaţi ai Fiscului sună oameni şi solicită datele bancare
a) 500.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de mare contribuabil;
b) 250.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mijlociu;
c) 100.000 lei, în cazul celorlalte categorii de debitori, inclusiv în cazul persoanelor fizice care înregistrează obligaţii fiscale restante şi din desfăşurarea de activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere;
Companiile care îşi plătesc taxele la ANAF vor fi şterse de pe listă în termen de 15 zile de la achitarea integrală a obligaţiilor fiscale datorate.
Lista cu firmele care au datorii poate fi consultată aici.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰