Antena Meniu Search
x
LIVE

ANAF, luat cu asalt de tinerii proaspăt căsătoriţi. Val de sesizări după startul operaţiunii "Nunta"

Fiscul a fost luat cu asalt de miri. Inspectorii au fost surprinşi de o avalanşă de informaţii primite de la cuplurile proaspăt căsătorite. Asta spune chiar fostul şef ANAF, care admite că a fost o greşeală să îi ameninţe pe români cu amenzi drastice.

la 08.01.2019, 22:28
Vezi și

Fiscul a fost luat cu asalt de miri. Inspectorii au fost surprinşi de o avalanşă de informaţii primite de la cuplurile proaspăt căsătorite. Asta spune chiar fostul şef ANAF, care admite că a fost o greşeală să îi ameninţe pe români cu amenzi drastice.

Oficialii ANAF estimau în toamnă că statul pierde sute de milioane de euro din evaziunea fiscală de la nunţi. Şi ca să pună capăt fenomenului, un creat un formular care a fost expediat mirilor.

Cuplurile proaspăt căsătorite erau informate că trebuie să dea detalii despre organizatorul nunţii, restaurantul în care a avut loc petrecerea, formaţia care a cântat, dar şi fotograful marelui eveniment. Cine ignora notificarea risca amnezi între două mii şi cinci mii de lei.

Iar ameninţarea a funcţionat.

IONUŢ MIŞA, fostul preşedinte ANAF: A fost o avalanşă, o acţiune (...) care a avut o mică hibă (...) informaţiile care se solicitau mirilor trebuiau să vină fără presiunea unei sancţiuni. Motiv pentru care am decis să nu existe absolut nicio  sancţiune pentru cei care nu declară sau nu oferă informaţii.

Un mire din Găeşti, judeţul Dâmboviţa, supărat că a primit un singur bon fiscal, le-a scris inspectorilor. Şi l-a denunţat pe vecinul care i-a cântat la nunta. 

"Pentru serviciile de muzică am luat legătura cu domnul Florin. Pentru cort, mese, scaune, veselă, bucătar, ospătari şi mâncare am achitat 11.300 de lei. Pentru serviciile de fotografiere şi filmare am angajat pe domnul Mihai pe care l-am găsit pe un site de anunţuri.", a transmis mirele celor de la ANAF.

Inspectorii ANAF au descoperit că muzicantul este, în acte, asistat social. De altfel, fostul sef al Fiscului spune că instituţia va continua să-i vaneze pe artisti. 

IONUŢ MIŞA, fostul preşedinte ANAF: Există decizii de impunere care s-au făcut la diverse formaţii, artişti. Sumele suplimentare au fost de ordinul sutelor de mii. Vorbim şi de artişti mari, vorbim şi de artişti extrem de cunoscuţi la nivel local şi aveau practic evenimente întregul an. 

În Bucureşti, unii organizatori de evenimente susţin că nu acceptă clienţi care nu sunt dispuşi să încheie un contract. 

NICOLETA GOŞA, organizator de nunţi: Riscul meu este ca acest client să nu plătească la sfârşitul evenimentului, suma totală, şi clientul să nu aibă serviciile pe care şi le doreşte.

Şi chiar dacă ANAF nu va mai ameninţa mirii cu amenzi, acestia tot nu scapa de obligatii. 

ADRIAN CUCULIŞ, avocat: Obligaţia de a furniza informaţii există de la crearea codului fiscal. Dacă ANAF are suspiciuni cu privire la un anumit contribuabil, noi va trebui să furnizăm acele informaţii pe care le deţinem însă în niciun caz imediat după ce să ne căsătorim.

Fostul şef al Fiscului spune că, în cele mai multe scrisori primite la sediul insitutiei, mirii reclamau că artiştii invitaţi la nuntă nu sunt deschisi să cânte legal, adică să emită factură. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri economice » ANAF, luat cu asalt de tinerii proaspăt căsătoriţi. Val de sesizări după startul operaţiunii "Nunta"