Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Analiză The Economist: Poate fi evitată o nouă recesiune la nivel global?

Anul 2022 a fost dominat de crizele geopolitice, energetice și a inflației care păreau să indice faptul că în 2023 ar urma o recesiune economică care ar fi lovit întreaga lume. Cu toate acestea, datele macroeconomice de la început de an par a indica o tendință opusă și un optimism în creștere pe piață, notează The Economist.

de Redactia Observator

la 25.01.2023 , 12:59

Analiză The Economist: Poate fi evitată o nouă recesiune? - Profimedia

Pe fondul ieftinirii gazelor, analiștii de la JPMorgan Chase au anunțat că riscul unei recesiuni în zona euro a fost evitat. Nomura, o bancă britanică, și-a revizuit prognoza privind viitoarea recesiune a Regatului "la ceva mai puțin dăunător decât ne așteptam inițial". Citigroup, o altă bancă, a declarat că "probabilitatea unei recesiuni globale în plină expansiune, în care creșterea în multe țări scad în tandem, este acum de aproximativ 30% [în contrast cu] evaluarea de 50% pe care am menținut-o în a doua jumătate a anului trecut".

Cu tot optimismul legat de spațiul european, situația economiei mondiale tinde să fie mai sensibilă ca oricând în ultimii ani. Cifrele recente privind vânzările cu amănuntul din SUA au fost sub așteptări. Între timp, în Japonia, comenzile de mașini au fost mult mai slabe decât se prevedea. Cu toate acestea, după ce a atins un nivel minim în timpul verii, încrederea consumatorilor în a crescut. Oficialii urmează să publice prima estimare a creșterii PIB-ului Americii în al patrulea trimestru al anului 2022, pe 26 ianuarie. Majoritatea economiștilor se așteaptă la un număr decent, deși perturbările provocate de pandemii înseamnă că aceste cifre vor fi mai puțin fiabile decât în ​​mod normal.

Semnele unui scenariu negativ rămân prezente

Articolul continuă după reclamă

Cifrele recente privind vânzările cu amănuntul din SUA au fost sub așteptări. Între timp, în Japonia, comenzile de mașini au fost mult mai slabe decât se prevedea. Cu toate acestea, după ce a atins un nivel minim în timpul verii, încrederea consumatorilor în a crescut. Oficialii urmează să publice prima estimare a creșterii PIB-ului Americii în al patrulea trimestru al anului 2022, pe 26 ianuarie. Majoritatea economiștilor se așteaptă la o cifră decentă, deși perturbările provocate de pandemie înseamnă că aceste cifre vor fi sub estimările obișnuite.

Pe acelaşi subiect

Doi factori explică de ce economia globală se menține pe linia de plutire, cred experții de la The Economist. Anul trecut, costul energiei pentru economiile dezvoltate a crescut cu peste 20% și cu 60% sau mai mult în unele părți ale Europei. Economiștii se așteptau ca prețurile să rămână ridicate în 2023, zdrobind sectoarele mari consumatoare de energie, cum ar fi industria grea. Din ambele puncte de vedere, s-au înșelat. Ajutate de vremea neobișnuit de caldă, companiile s-au dovedit neașteptat de flexibile atunci când vine vorba de a face față costurilor ridicate. În noiembrie, consumul industrial de gaze din Germania a fost cu 27% mai mic decât în ​​mod normal, dar producția industrială a fost cu doar 0,5% mai mică față de anul precedent. În perioada Crăciunului, prețurile la gazele naturale din Europa au scăzut la jumătate, până la nivelul înregistrat ultima dată înainte ca Rusia să invadeze Ucraina.

Experții The Economist argumentează, de asemenea, că sectorul financiar global a jucat un rol important. Argumentul acestora este că, în acest moment, statele G7 încă mai au la dispoziție o parte din economiile acumulate în perioada pre-pandemică. Prin urmare, bugetele lor de astăzi sunt reziliente. Acestea pot face față unor prețuri mai mari și unui cost mai mare al creditului. Între timp, companiile încă stau pe grămezi mari de numerar. Și puțini se confruntă cu rambursări mari ale datoriilor chiar acum: 600 miliarde de dolari din datoria corporativă denominată în dolari se va maturiza în acest an, comparativ cu 900 miliarde de dolari scadente în 2025.

Cu toate acestea, un scenariu pesimist încă rămâne probabil. Băncile centrale au un drum lung de parcurs înainte de a se asigura că inflația este sub control, în special în contextul redeschiderii economice a Chinei, care crește prețurile materiilor prime. În plus, o economie aflată în pragul recesiunii este imprevizibilă. Odată ce oamenii încep să-și piardă locurile de muncă și să reducă cheltuielile, prezicerea gravității unei recesiuni devine imposibilă. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » Analiză The Economist: Poate fi evitată o nouă recesiune la nivel global?