Anunţul premierului Ciolacu despre pensii: De la 1 septembrie se va modifica plafonul peste care se impozitează
De la 1 septembrie, odată cu recalcularea pensiilor, se va modifica şi plafonul peste care se impozitează pensiile, prag care acum este de 2.000 de lei, a anunţat premierul Marcel Ciolacu.
Ciolacu a fost întrebat dacă s-a făcut analiza cu privire la impozitarea pensiilor peste 2.000 de lei şi dacă aceste pensii vor mai fi impozitate, scrie Agerpres.
"La un moment dat cineva a decis, pe anumiţi indicatori presupun, ca peste plafonul de 2.000 să fie o impozitare. Între timp ştim foarte bine că nivelul de trai s-a scumpit, au existat anumite indexări, deci, cu alte cuvinte, trebuie să existe o corecţie şi la plafon astfel încât raportarea la puterea de cumpărare a celor 2.000 de lei ... Trebuie să faci o nouă raportare, să vezi care este nominal pragul de unde începe să crească. E normal să o facem concomitent cu recalcularea pensiilor modificarea acestui prag", a spus premierul Ciolacu.
În prezent, pensiile sub 2.000 de lei nu sunt impozitate. Impozitul este de 10% din diferenţa ce depăşeşte 2.000 de lei. De exemplu, o pensie de 2.800 de lei este impozitată cu 80 de lei.
Cum poţi calcula când ieşi la pensie
- Investiţie de 130 milioane de lei în Casa Naţională de Pensii Publice. Pensionari nu vor mai aştepta la cozi...
- Câţi bani au românii în Pilonul II de pensii. Suma e de 3 ori mai mare în cazul angajaţilor cu stagiu complet...
- Poşta Română a primit banii necesari pentru livrarea pensiilor înainte de Paşte. 9.3 milioane de lei au fost...
O prevedere din noua lege a pensiilor, care intră în vigoare la 1 septembrie, stârneşte dezbateri aprinse. Este vorba despre modificarea vârstei de pensionare în funcţie de speranţa de viaţă a populaţiei. Pe scurt, dacă speranța de viață a românilor crește cu doi ani, vârsta de pensionare creşte şi ea cu un an.
Intervalul maxim de ajustare este de maxim 3 ani. Nu doar vârsta standard de pensionare se modifică, ci şi, în egală măsură, potrivit acestui act normativ, stagiul minim de cotizare contributiv şi, de asemenea, stagiul complet de cotizare contributiv. Ei bine, dacă se constată o evoluţie pozitivă a speranţei de viaţă atunci toţi aceşti parametri se ajustează cu jumătate din perioada de creştere, dacă această perioadă de creştere este mai mare de o lună.
Dacă se constată o evoluţie negativă a speranţei de viaţă, atunci aceste ajustări ale vârstei standard de pensionare, stagiului minim de cotizare contributiv şi stagiului complet de cotizare contributiv nu se operează.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰