Antena Meniu Search
x

Majorarea salariului minim, mărul discordiei în Coaliţie. Liberalii susţin că nu au fost consultaţi cu privire la această decizie

Tensiuni majore în Coaliţia de guvernare. PSD şi PNL nu se înteleg pe majorarea salariului minim şi nici pe plafonarea preţurilor pentru produsele româneşti. În plus: se discută deja despre tăierea cheltuielilor bugetare în toate institutiile statului. 

Marius Gîrlaşiu
de Marius Gîrlaşiu

la 27.05.2024 , 14:18

În şedinţa Coaliţiei, care va avea loc astăzi de la ora 15:00, se va discuta despre majorarea salariului minim la 3.700 de lei brut, o măsură care a fost anunţată săptămâna trecută de premierul Marcel Ciolacu, însă surse politice spun că liderii PNL au fost deranjaţi de faptul că nu au fost consultaţi atunci când şeful Executivului a ieşit cu acest anunţ în spaţiul public. 

Liberalii spun că nu se opun acestei majorări, care va intra în vigoare din iulie, însă a apărut o nouă variantă susţinută de PNL şi venită din partea mediului de afaceri. Este vorba despre suma de 200 de lei din salariul brut, care, în prezent, este scutită de taxe şi impozite. Mediul de afaceri ar fi propus ca această sumă să crească la 300 de lei. Despre acest scenariu se va discuta în şedinţa Coaliţiei. 

Se va discuta şi despre ordonanţa anunţată de Ministerul Agriculturii, pentru că ştim intenţia PSD, aceea de a plafona adaosul comercial pentru alimentele româneşti. Aici, însă, surse de la vârful PNL spun că liberalii se opun categoric OUG anunţate, pentru că ar fi un atac brutal al Guvernului şi o intervenţie brutală în principiile pieţei libere şi ar afecta mediul de afaceri, în special retailerii, mai spun sursele citate. 

Vezi și

Coaliţia va discuta despre limitarea cheltuielilor bugetare

Totodată se va mai discuta şi despre limitarea cheltuielilor bugetare. Este o propunere cu care va veni, astăzi, ministrul de Finanţe în şedinţa Coaliţiei. Este vorba despre limitarea cheltuielilor bugetare în instituţiile din administraţia centrală, nu în cele din administraţia locală. Aşadar nu ar fi o măsură care s-ar aplica pentru primării şi pentru Consilii judeţene, ci doar pentru instituţiile aflate în subordinea Guvernului şi în subordinea ministerelor.

Este vorba despre limitarea cheltuielilor nejustificate, cum ar fi achiziţia de maşini scumpe, mobilă de lux, telefoane de ultimă generaţie sau laptopuri. Varianta este necesară pentru că deficitul bugetar a depăşit deja 3% din PIB, în primele patru luni ale anului şi avem un prag extrem de ridicat al datoriei publice, de peste 52% din PIB. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Aţi fost nevoit să apelaţi la terapie, pentru copilul vostru, în adolescenţă?
Observator » Stiri politice » Majorarea salariului minim, mărul discordiei în Coaliţie. Liberalii susţin că nu au fost consultaţi cu privire la această decizie