Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Apa a ajuns mai scumpă decât berea. Care sunt preţurile în magazine, după majorările pe bandă rulantă din ultimii ani

Din seria paradoxurilor româneşti, apa a ajuns aproape la fel de scumpă ca berea. În ultimii ani, preţul apei îmbuteliate s-a dublat în magazine. Deşi avem ţara plină de izvoare minerale, producătorii se plâng că au costuri tot mai mari. Nici anul viitor nu vom scăpa de creşteri de preţuri. Se estimează că apa se va scumpi cu 10% în 2025. 

de Mădălina Chiţac

la 08.10.2024 , 19:25

Într-un mare lanţ de magzine din Capitală, cel mai scump sortiment de apă costă aproape cât berea artizanală. 16,5 lei - 750 de mililitri versus 15 lei pentru 0,5 litri . Într-un altul berea e chiar mai ieftină. Doar 1 leu şi 99 de bani. 

Asta în timp ce sortimentele de apă cele mai vândute costă 3 lei, sticla de jumătate de litru. "Din ce în ce mai scumpă apa. Presupun că logistica, transportul... cred că asta a influenţat preţul apei. Şi recipientele în care sunt ambalate", spune un client.

Din 2021 şi până în prezent preţul apei s-a dublat

Vezi și

În 2021, o sticlă de apă de 2 litri costa între 2 lei şi 2,8 lei. Acum a ajuns să coste între 3,4 lei şi 4,8 lei. Iar la aceste preţuri se mai adaugă şi garanţia de 50 de bani. Deci din 2021 şi până în prezent preţul apei s-a dublat. 

"Preţul ridicat al apei este cauzat de costurile operaţionlale tot mai mari. Taxele au crescut de la 1 ianuarie, energia electrică, transportul, costurile salariale au înregistrat cea mai ridicată rată de creştere din Europa, la noi în ţară, iar asta se vede în preţ", explică Adi Negrescu, analist economic.

"În 2019, salariul minim era 2.080, astăzi e 3.700, iar de la 1 ianuarie va fi 4.100. Energia, dacă ne uităm 2019, preţul la kW era în jur la 60 de bani, acum preţul e 1,3 lei, deci o dublare a preţului la energie. Pe de altă parte, preţul la materii prime a crescut la nivel mondial", declară Radu Lăzăroiu, preşedinte APEMIN.

Cu cât se vinde apa în alte ţări din Europa

Apa îmbuteliată din România este printre cele mai scumpe din Europa. Am ajuns să plătim mai mult decât în Grecia, Spania sau Italia. În Spania, spre exemplu, o apă la jumătate costă 40 de eurocenţi, în supermarket. În Italia, apa ajunge la 20 de eurocenţi, în Grecia, același produs se vinde cu 80 de eurocenți.

"E o decizie a producătorilor, care au fixat preţurile..cred că Consiliul Concurenţei ar trebui să facă o investigaţie. Am fost în Spania, este mai ieftină în Spania. Am fost în Grecia, este mult mai ieftină în Grecia", spune un client. "Am fost în vacanţă în Turcia. Şi, în benzinării, o apă plată la 0,5, orice apă plată este 1 leu 40, ceva de genul. Sau 1 leu jumate. La noi în benzinărie o apă la jumate e în jur de 10 lei", adaugă altul.

"Apa minerala a ajuns, din păcate, un adevărat lux, fiind vândută la preţ de băutura răcoritoare. Cum puterea de cumpărare a românilor a scăzut semnificativ, mulţi s-au întors la apa de la robinet", spune Adi Negrescu, analist economic.

Un român consumă în jur de 110 litri de apă îmbuteliată pe an. Volumul de apă îmbuteliată vândută în România este estimat la 2,4 milioane de litri în 2024. 

Mădălina Chiţac Like

Mi-am dorit mereu să am locul ăla de muncă “ieșit din tipare”. Îmi plac oamenii și lucrurile palpitante, îmi place imprevizibilul și ineditul. Iar reporteria are din plin așa ceva.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » Apa a ajuns mai scumpă decât berea. Care sunt preţurile în magazine, după majorările pe bandă rulantă din ultimii ani