ASF: City Insurance a spus că deține milioane de euro într-o bancă străină, cu care nu ar fi avut raporturi contractuale
Controalele efectuate de ASF la City Insurance au scos la lumină dovezi privind o lipsă semnificativă de lichiditate a asigurătorului, care a fost acoperită prin extrase de cont la o societate bancară cu care compania nu ar fi avut raporturi contractuale, potrivit ZF.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Informațiile sunt publicate de ASF în Monitorul Oficial. City Insurance, cu subscrieri de peste 2 mld. lei în 2020, a fost sancţionată de către ASF cu amenzi record, suspendarea managementului şi trecerea sub administrarea Fondului de Garantare a Asiguraţilor, valoarea cumulată a amenzilor pentru asigurător şi management depăşind 10,9 mil. lei.
„Aspectele de neconformitate cuprinse în cadrul celor trei rapoarte de control permanent vizează, în principal, faptul că societatea a raportat încă din anul 2017 disponibilităţi băneşti la o societate bancară. ASF a luat la cunoştinţă la data de 28.04.2021 despre faptul că între această societate bancară şi societatea de asigurare nu au existat raporturi contractuale. Prin prisma acestei informaţii noi, ASF a efectuat ajustări ale fondurilor proprii şi indicatorilor de solvabilitate pentru data de raportare 31.12.2020 (primul raport de control permanent), respectiv ajustări ale activelor lichide raportate de societate în cadrul raportării suplimentare de lichiditate la data de 31.03.2021 (al doilea raport de control permanent), fiind constatate abateri grave de la prevederile legale“, potrivit informaţiilor publicate de ASF, relatează ZF.
Ultimul raport de control permanent din data de 20 mai 2021 a vizat neconformităţi în ceea ce priveşte modul de îndeplinire a măsurilor dispuse, dar şi de incidenţa asupra acestora a informaţiei noi deţinute de către ASF. Această situaţie ar fi o urmare din anul 2016, când City Insurance se afla în dificultate financiară, fiind supusă unei proceduri administrative de redresare financiară.
„În vederea luării unor măsuri care să asigure fonduri proprii eligibile care să acopere SCR sau modificarea profilului de risc, a fondurilor proprii eligibile care să acoepre MCR şi coeficientul de lichiditate, City Insurance a prezentat extrase de cont emise de către o societate bancară din care rezultă faptul că asigurătorul dispune de disponibilităţi financiare necesare susţinerii actrivităţii şi îndeplinirii cerinţelor legale. De la deschiderea contului şi până în prezent, conducerea companiei, inclusiv pe perioada îndeplinirii calităţii de membru al organului de conducere al asigurătorului de către domnul Renato Szilagyi, a confirmat că aceste sume deţinute în cont sunt pe deplin disponibile companiei pentru a fi utilizate în cursul normal al activităţii“, conform informaţiilor publicate de ASF.
Astfel, sumele au fost reflectate în evidenţa contabilă a societăţii, cu implicarea lui Renato Szilagyi. Ulterior, ASF a dispus o serie de măsuri pentru companie, ca urmare a controlului periodic ce a vizat perioada 2017-2019 şi s-a dispus un cuantum suplimentar al cerinţei de capital de solvabilitate (SCR) în valoare de 16,5 mil. euro pentru a diminua riscul de lichiditate identificat. „În urma demersurilor efectuate de către ASF a rezultat că în evidenţele societăţii bancare nu a fost identificat contul cu numărul indicat de societate prin reprezentanţii săi legali, cont care apare pe extrasele de cont pe care societatea le-a pus la dispoziţia ASF, iar între această societate bancară şi City Insurance nu există relaţii contractuale.”
În acelaşi timp, City Insurance invocă nulitatea raportului de control permanent sugerând, printre altele, că acesta a fost efectuat pe baza altor documente, că ASF a refuzat să comunice spre analiză documentul ce ar fi stat la baza constatării inexistenţei contului bancar, nelegalitatea acţiunilor întreprinse de funcţionarii ASF, atitudinea rău intenţionată, prejudicii morale şi materiale cauzate societăţii, încălcări ale prerogativelor Consiliului ASF.
„Totodată, s-a comunicat că, în anexa aferentă raportării suplimentare de lichiditate la 31.03.2021, societatea a raportat active lichide în cuantum total de 773.483.399 lei, din care disponibilităţI în societatea bancară în valoare de 615,64 mil. lei, în creştere cu 68,57% faţă de 31.12.2020. S-a precizat că, potrivit informaţiilor transmise de societate, lichidităţile evidenţiate în societatea bancară provin din împrumuturi subordonate din partea acţionarului majoritar, Vivendi International (acordate în tranşe începând cu anul 2017), purtătoare de dobândă, în cuantum cumulat de 75 mil. euro la data de 31.12.2020“, se mai arată în informaţiile publicate de ASF.
Plăți cu întârziere în 2020 și 2021
Compania avea la finalul anului trecut în portofoliu dosare de daună RCA instrumentate, complete, întârziate la plată, cu o valoare constituită a rezervei de daună în cuantum de 101,38 mil. lei. De asemenea, în cursul lunii decembrie 2020, City Insurance a efectuat plăţi cu întârziere cu o valoare a despăgubirilor în cuantum de 21,4 milioane de lei.
Orice solicitare sau cereri de deschidere de dosar de daună sau despăgubire vor trebui să fie adresate companiei City Insurance, nu Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA), potrivit informaţiilor publicate pe site-ul FGA. FGA va rămâne administrator temporar pentru City Insurance pentru o perioadă de patru luni, rolul Fondului fiind de a restabili situaţia financiară a asigurătorului şi de a asigura o conducere sănătoasă şi prudentă a activităţii.
„Orice solicitare cu privire la Societatea de Asigurare Reasigurare City Insurance trebuie adresată direct societăţii. De asemenea, cererile de deschidere dosar de daună/ cererile de despăgubire vor fi adresate City Insurance şi acestea vor fi soluţionate potrivit dispoziţiilor Legii 132/2017, respectiv a condiţiilor de asigurare, după caz. Orice cerere adresată FGA (de deschidere dosar de daună/de plată) nu va fi analizată, iar potrivit legii FGA nu are obligaţia de a redirecţiona aceste cereri către asigurător“, susţine FGA. În acelaşi timp, toate cererile de deschidere de dosar de daună sau de plată nu vor fi socotite ca fiind înăuntrul termenului de 90 de zile pentru cererile de deschidere a dosarului de daună sau în cazul cererilor de plată, nefiind îndeplinite condiţiile din legea 2013/2015, potrivit FGA.
Dispoziţiile Legii 213/2015 se aplică dacă societatea se află la finalul perioadei de redresare financiare şi începerea procedurii falimentului pentru solicitările dosarelor de daună, iar pentru despăgubiri, compania trebuie să fie aflată în faliment.
Cine este City Insurance şi cine se află în spatele celei mai mari companii de RCA
City Insurance este liderul pieţei asigurărilor din România, iar acţonarul majoritar al companiei este Vivende International, având 85,5% din acţiunile City Insurance şi 14,46% din acţiuni aparţin altor acţionari persoane fizice şi juridice fără participaţii calificate, potrivit informaţiilor din raportul companiei.
De-a lungul timpului, compania şi-a întărit poziţia pe piaţa asigurărilor printr-o captare spectaculoasă a pieţei RCA, după faimoasele falimente ale Astra şi Carpatica. Astfel, datorită activităţii orientate pe zona asgiurărilor generale şi în principal pe zona RCA, care este în linie cu ponderile predominante din piaţă, în care 81% din piaţa asigurărilor este dominată de asigurările generale, City Insurance a reuşit să înregistreze creşteri susţinute în fiecare an a volumului de prime subscrise.
În anul 2020, un an plin de provocări, incertitudini şi blocaje, compania a depăşit un volum al subscrierilor de 2,3 mil. lei, în creştere cu peste 20% faţă de anul 2019.
Cazul este asemănător cu cel al procesatorului de plăți Wirecard din Germania, care a raportat ani de zile că deţine 1,8 miliarde de euro în conturi la o bancă din Asia, dar în realitate nu a avut niciodată vreun ban acolo. Wirecard prezenta în fiecare an o simplă hârtie cu antetul băncii, prin care spunea că deţine acei bani. După descoperirea fraudei, Wirecard a intrat în faliment, fiind cel mai mare scandal din Germania din ultimele deceni
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰