Antena Meniu Search
x

Cuplul din Brașov care a renunțat la cariera juridică pentru a cultiva goji

Au renunțat la o carieră în domeniul juridic pentru a se apuca de agricultură. Doi tineri din Brașov au ales să cultive goji pe trei hectare de teren, investiţie care i-a costat peste 80 de mii de euro.

Vezi și
  • Pepiniera goji din Codlea e prima certificată bio în România.
  • Goji poate fi folosit in shake-uri sau la diferite deserturi.
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19.

Iulia și Eduard sunt absolventi de Drept și mereu şi-au dorit să lucreze în sistemul juridic. Planurile s-au schimbat pe parcurs.

Eduard Ciubotaru, producător de goji: România traversa o perioadă când străinii veneau şi făceau afaceri profitabile în ţară şi am zis să facem şi noi ceva.

Aşa că au pornit de la zero o afacere cu goji. Şi au reuşit chiar să înfiinţeze primul soi românesc de goji, productiv si rezistent, datorită ingrasamintelor bio. Şi ar mai fi un secret:

Eduard Ciubotaru, producător de goji: Am încercat să ne automatizăm cât mai mult, aşa că irigaţia este la un click distanţă. Am achiziţionat tot soiul de utilaje care curăţă plantele, buruienile.

Însă n-a fost deloc uşor să ajungă aici. Pe plantatia goji de la Codlea, inainte au fost cultivate cereale. Iar pentru a pregăti solul pentru plantaţia de fructe, cei doi tineri au fost nevoiţi să presare acolo roci măcinate.

Merită efortul, mai ales că scopul lor este ca, în timp, fructele proaspete de goji să le înlocuiască pe cele uscate, aduse din China. Au şi asociaţi în afacere, iar Adrian e unul dintre ei.

Adrian Nicolae, producător de goji: Vorbim de un produs romanesc, pe tehnologie românească, are proprietăţi mari şi poate fi comparat cu celelalte fructe de pădure.

Un arbust goji rezistă la temperaturi extrem de mici, de pana la minus 25 de grade Celsius şi produce, anual, in jur de 3 kilograme de fructe. Mai mult, pepiniera goji din Codlea este prima certificata bio din România.

Eduard Ciubotaru, producător de goji: Tot ce este în plantaţie este omologat de noi, un soi dulce şi care sperăm noi să-i facă pe români să se îndrăgostească de fructul ăsta.

De altfel, fructele de goji sunt recomandate şi de specialişti.

Gheorghe Blaj, nutriționist: Este o bombă de antioxidanţi şi protecţie pentru organism, mai ales pentru stimularea statutului imunitar.

Poate fi folosit in shake-uri sau la prepararea diferitelor deserturi. Iar un kilogram costă in jur de 60 lei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri economice » Cuplul din Brașov care a renunțat la cariera juridică pentru a cultiva goji