Antena Meniu Search
x

Avertismentul dur al experţilor! Vârsta de pensionare ar putea creşte la 70 de ani, în 2030

Vezi și

În mijlocul scandalului mutării contribuţiilor de la angajator la angajat, sunt şi români care se întreabă ce se întâmplă cu pensiile lor, după ce ministrul Muncii a anunţat reducerea contribuţiilor la Pilonul 2. Semnalul de alarmă este tras de experţi, care atrag atenţia că pensiile private vor scădea cu 20%.

"Revoluţia fiscală" nu vine cu schimbări doar pentru salariile angajaţilor, ci şi pentru viitoarele lor pensii. Ministerul Muncii a decis reducerea contribuţiei pentru Pilonul 2 de la 5,1, la 3,7%. 

După o viaţă întreagă de contribuţii, la un venit mediu de 3000 de lei, un pensionar ar urma să primească o pensie de 900 e lei de la stat şi 450 de lei de pe urma pilonului 2, adică de la privat. Însă, după ce Guvernul a adoptat măsura scăderii contribuţiei de la pilonul 2, specialiştii spun că, de aici, vor lua mai puţini bani cu 20%. Ceea ce înseamnă că în loc de o pensie de 1.350 de lei, în total, pensia în acest caz va fi de 1.260 de lei. 

Reducerea în premieră va afecta milioane de viitoare pensii, avertizează Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România. Măsura nu înseamnă şi bani mai puţini luaţi din salariul brut. 

Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii: "Nu va scădea contribuţia pe care o dă statul către Pilonul 2 de pensii, va fi tot de 7 miliarde de lei."

Andrei Stanciu, manager de produs al unei companii: "Nu este o măsură corectă. Ţinând cont de toate modificările nu poţi să ai încredere doar în pensia de la stat."

În schimb, diferenţa va fi redirecţiontă către sistemul public de pensii, al cărui deficit anual este de 19 miliarde de lei.

Gabriel Biriş, specialist în fiscalitate: "Se reduce partea care se economiseşte şi această reducerea la economisire se duce la consum."

Alexandru Lăpuşan, vicepreşedinte ANIS: "Afectează complet încrederea pe care putem să o avem în sistemul de pensii, care şi aşa nu beneficia, mai ales în zona IT, de o încredere foarte mare." 

Experţii fiscali au previziuni sumbre şi pentru viitor. 

Gabriel Biriş, specialist în fiscalitate: "În 2030, vom avea fie creşterea vârstei de pensionare de peste 70 de ani, fie reducerea la jumătate a punctului de pensie."

În jur de 7 milioane de români au strâns peste 38 de miliarde de lei. Un milion de români au în cont câte 10.000 de lei. Angajaţii mai au o variantă de economisire: pilonul 3, un alt fond privat de pensii care este opţional. 

Reducerea în premieră a contribuţiei va afecta pensiile viitoare a milioanelor de români, 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri economice » Avertismentul dur al experţilor! Vârsta de pensionare ar putea creşte la 70 de ani, în 2030