Importurile de gaze rusești pe mare ale Europei au atins un nivel record - Financial Times
Europa importă o cantitate record de gaz rusesc pe cale maritimă, subliniind faptul că europenii nu au scăpat complet dependența de energia rusească, chiar dacă fluxurile prin conducte au încetat. Importurile de gaz natural lichefiat rusesc a crescut cu peste 40% între ianuarie și octombrie 2023, comparativ cu aceeași perioadă din 2021, notează Financial Times.
Gazul natural lichefiat rusesc a reprezentat 16% din importurile europene de hidrocarburi în ultima perioadă. În timp ce volumul total de 17,8 miliarde de metri cubi a reprezentat o fracțiune din fluxurile de gaze ale conductelor de 62,1 miliarde de metri cubi în această perioadă, totuși, Europa rămâne expusă la șantajul energetică din partea lui Vladimir Putin.
"Într-o zi, Putin s-ar putea trezi și ar putea spune: «Vom înceta să trimitem GNL în Europa», forțând regiunea să cumpere de pe o piață spot și mai scumpă", a declarat Anne-Sophie Corbeau, cercetător la Centrul pentru Politică Energetică Globală de la Universitatea Columbia.
Gazul rusesc, esențial pentru securitatea energetică a unor state europene
Nu există sancțiuni împotriva gazului rusesc, datorită importanței sale pentru securitatea energetică a unor state europene. Kremlinul a profitat de reducerea treptată a fluxului prin conducte după invazia Ucrainei, crescând prețurile și alimentând o criză a costului vieții pe continent. Fluxurile de gaze prin conducta Yamal, care trece prin Polonia, au fost oprite din luna mai, iar Rusia a tăiat fluxurile prin conducta Nord Stream 1 către Germania în vară. Conducta a explodat mai târziu, în ceea ce unele țări europene au susținut că a fost un act deliberat de sabotaj.
Din 2017, Rusia a fost un furnizor de top de gaze naturale pentru Europa, furnizând aproximativ 20% din importurile de pe continent în ultimii trei ani. Rusia a fost a doua cea mai mare sursă din acest an, potrivit Refinitiv, dar cota sa a scăzut la 16%, în ciuda importurilor record, deoarece Europa a preluat mai mult GNL din SUA, care a reprezentat 42%. Qatar a fost al treilea cel mai mare furnizor de GNL din Europa, cu o pondere de 13,7%.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰