Video Băncile ar putea fi obligate să recalculeze ratele. ANPC anchetează încă 8 bănci pentru practici înşelătoare
Băncile ar putea fi obligate să recalculeze ratele şi să ofere mai multe variante clienţilor, ca să termine de rambursat împrumuturile mai repede. Inspectorii de la Protecţia Consumatorilor au emis un ordin şi au extins ancheta pentru practici înşelătoare la încă opt bănci.
Preşedintele Autorităţii pentru Protecţia Consumatorilor susţine că băncile ar fi putut să prevadă situaţia dramatică în care au ajuns clienţii care nu şi-au mai putut plăti ratele. "Rata a fost aproximativ 200-220 de euro, timp de 11 ani. Acum avem 320 de euro. Aveam un venit de 3.100 de lei, aproximativ 700 de euro. Am întrebat cât mai este venitul pe care îl au astăzi. 1890 de lei, din care plătesc peste 2 treimi rata la bancă. La un moment dat robor era 0,16% şi azi e 7, ne dăm seama că toată această situaţie uşor de prevăzut ar fi putut proteja consumatori cărora aparent li s-a făcut un bine", a declarat Horia Constantinescu, preşedintele ANPC.
ANPC a extins controlul la alte opt bănci
Băncile sunt criticate şi pentru proasta informare a consumatorilor. Atunci când mergem la bancă pentru a lua un credit, putem opta pentru rate egale sau pentru rate descrescătoare. Numai că, de cele mai multe ori, banca e cea care alege în locul nostru. Şi asta din cauza faptului că nu i se prezintă clientului cele două opţiuni pe care le are. Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor a dat un ordin care ar trebui să elimine aceste situaţii. Iar în perioada următoare, băncile ar trebui să cheme clienţii şi să le prezinte mai multe variante de rambursare. "Pentru un consumator este mai avantajos un scadenţar cu rate descrescătoare pentru că per total plăteşte mai puţine dobânzi şi face economii de costuri pe termen lung", a declarat Irina Chiţu, analist financiar.
Există, însă, voci, care spun că Protecţia Consumatorului citează din teorie, iar în practică, s-ar putea ca unii clienţi ai băncilor să nu se încadreze în scenariul ratelor descrescătoare pentru că nu au venitul necesar. Trecerea la acest mod de calcul măreşte ratele. "Ce face acum ANPC e să sfideze aritmetica. Toate băncile din România fac la fel. Au aceeaşi metodă de calcul cu rate fixe. Dacă ANPC-ul vrea să protejeze consumatorii crescându le ratele, eu cred că ceva e în neregulă", a declarat Gabriel Biriş, analist fiscal. Băncile neagă acuzaţiile aduse de ANPC şi ameninţă - vor analiza cum să îşi facă dreptate şi să îşi repare imaginea. Între timp, ANPC a extins controlul la alte opt bănci. Şi ele ar putea fi amendate pentru modul în care calculează ratele.
"Gradul de îndatorare şi bonitatea se dovedesc a fi fost doar o rampă de lansare pentru o îndatorare peste puterile de suportabilitate a consumatorilor. Din atâţia consumatori cărora le-am acordat credit, oricum 10-15% vor traversa o perioadă dramatică, dar este asumarea. Cumva e roşia stricată, din lădiţă", a declarat Horia Constantinescu, preşedintele ANPC. Băncile au posibilitatea de a contesta ordinul ANPC care le cere să prezinte clienţilor cu credit mai multe opţiuni de rambursare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰