Antena Meniu Search
x

Bani europeni pentru companiile din România. Atragerea fondurilor, în funcție de calitatea proiectelor

Banii sunt ca aerul pentru firmele afectate economic de noul coronavirus, mai ales că nu este patron sau angajat care să nu fi resimţit efectele crizei sanitare. În aceste condiţii, cele peste 31 de miliarde de euro promise de Comisia Europeană sunt singura salvare pentru România. Patronii îşi fac deja calculele.

de Redactia Observator

la 30.05.2020, 00:21

Vezi și
  • Companiile românești, ajutate cu fonduri de Uniunea Europeană
  • Calitatea proiectelor, esențială pentru finanțare

Companiile trebuie să îşi stabilească lista priorităţilor economice după trei luni de criză. Vor veni fonduri consistente de la Uniunea Europeană, iar atragerea lor depinde de calitatea proiectelor de finanţare.

Aproximativ 11 miliarde de euro sunt împrumuturi cu dobândă mică, iar 19,6 miliarde de euro sunt fonduri nerambursabile. Pentru a le primi, este nevoie de un plan de reformă şi investiţii.

Adina Vălean, comisar european Banii vor fi daţi foarte repede de la bun începutul schemei financiare, chiar de anul ăsta, anul viitor. Şi au foarte multă flexibilitate. Avem o oportunitate extraordinară pentru această parte din buget care e de 13,5 miliarde de euro, extrem de flexibil.

Pentru cele mai multe firme, noul coronavirus a însemnat reducerea bruscă a încasărilor.

A urmat închiderea temporară şi trimiterea oamenilor în şomaj tehnic sau chiar punerea lacătului pe afacere. Iar ieşirea din starea de urgenţă nu a adus veşti bune pentru toată lumea.

Acum, peste 590.000 de contracte de muncă sunt suspendate, în timp ce peste 400.000 de contracte de muncă au fost încetate.

Patronii se uită cu speranţă către Uniunea Europeană, de unde vor veni fondurile promise, inclusiv pentru firmele mici şi mijlocii.

Roxana Mircea, antreprenor fonduri UE - Au nevoie de investitii, nu au resurse, nu au suficiente garantii pentru a-si obtine credite. Deci le va ajuta foarte mult sa fie mult mai competitive, mult mai productive, sa-si cumpere echipamente, sa-si construiasca hale, sa fie mult mai performanti.

Până acum, firmele afectate de pandemie au beneficiat de credite garantate, cu dobândă subvenționată ca parte a programului IMM Invest în valoare de 3,3 miliarde de euro, dar şi de plata a 75% din șomajul tehnic. Nu sunt singurii bani pentru ele.

Marcel Boloş, ministrul Fondurilor Europene - Vestea buna este ca in bugetul acesta avem si o componenta de 1,5 miliarde euro in plus fata de ceea ce a anuntat guvernul pana in momentul de fata bani pentru IMM-uri care pot fi destinati masurilor de relansare economica a IMM-urilor.

Adina Vălean, comisar european - Acum, chiar în criză, pentru IMM-uri, Comisia Europeană a propus programul SURE pentru a pune la dispoziţia statelor membre fonduri ca să poată ajuta în special dpdv al forţei de muncă IMM-urile care au fost afectate în plină criză.

Doi din trei angajaţi români lucrează într-o companie mică sau mijlocie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Bani europeni pentru companiile din România. Atragerea fondurilor, în funcție de calitatea proiectelor