Bătălia spumantelor. În timp ce românii beau tot mai mult prosecco, străinii caută vinuri românești
Suntem printre cei mai mari consumatori de vinuri din lume, însă ştim prea puţine despre ceea ce bem. O arată statisticile, dar ne confirmă şi specialiştii. Prosecco, spumantul italienilor, este tot mai cerut în barurile şi restaurantele de la noi, chiar dacă în România avem crame recunoscute peste hotare.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Suntem printre cei mai mari consumatori de vinuri din lume, însă ştim prea puţine despre ceea ce bem. O arată statisticile, dar ne confirmă şi specialiştii. Prosecco, spumantul italienilor, este tot mai cerut în barurile şi restaurantele de la noi, chiar dacă în România avem crame recunoscute peste hotare.
Începem cu povestea unui spumant dintr-un soi local, Crâmpoşie selecţionată, făcut prin metoda clasică. Adică este un vin obţinut prin a doua fermentare în sticlă; un proces care poate să dureze între 14 şi 36 de luni. Este doar una dintre sutele de oferte cu care vin producătorii noştri. Asta în timp ce noi îi îmbogăţim pe cei din afară, care mai adaugă în preţul final al băuturilor şi cheltuielile de transport.
Cei care au studiat obiceiurile de consum spun că femeile aleg cel mai des prosecco în detrimentul şampaniei, însă şi bărbaţii au gusturi similare.
Ambele sunt vinuri spumante. Pe lângă preţ, mai sunt însă şi alte diferenţe. Dacă prosecco este al italienilor, şampania poartă amprenta francezilor. Mai diferă soiurile din care sunt produse, dar şi modul de fermentaţie. Nu doar străinii au însă cu ce se mândri. Şi viticultorii români sunt tot mai căutaţi pentru producţia lor. Dar peste hotare! În România aproape 200 de mii de hectare de terenuri sunt cultivate cu viţă-de-vie. Oltenia şi Maramureş sunt regiunile cu cele mai multe crame din ţară- 66. Iar Transilvania se află la egalitate cu Crişana şi Maramureş; fiecare cu câte 23.
În ultimii ani, cramele din România au început să producă tot mai multe vinuri spumante, la preţuri competitive cu cele aduse din import. Tot ceea ce trebuie să facem este să cerem un vin românesc atunci când mergem la restaurant.
Acesta poate costa între 50 şi 100 de lei pe sticlă, spre deosebire de şampania franţuzească, care poate atinge un preţ şi de 500 de lei. Ţara noastră se află pe locul 13 în lume la producţia de vin.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰