Benzina şi motorina s-ar putea ieftini până la sfârşitul anului
Preţul carburanţilor la pompă ar putea să scadă, pentru că Guvernul ia în calcul eliminarea supraaccizei. Astfel, benzina şi motorina s-ar ieftini cu aproximativ 32 de bani pe litru.
Veste bună pentru şoferi. Preţul carburanţilor la pompă ar putea să scadă, pentru că Guvernul ia în calcul eliminarea supraaccizei. Astfel, benzina şi motorina s-ar ieftini cu aproximativ 32 de bani pe litru. Anunţul vine de la ministrul Finanţelor, după fix un an de la reintoducerea acestei suprataxe.
Până la finalul anului, benzina şi motorina s-ar putea ieftini. În Guvern se discută tot mai intens despre eliminarea supraacizei la carburanţi, iar la Ministerul Finanţelor se fac calcule pentru un astfel de proiect.
In prezent, la pompa, un litru de motorina costa 6 lei si 90 de bani, in vreme ce unul de benzina consta 5 lei si 88 de bani. Daca se va elimina supraacciza, atunci vom plati pentru un litr de motorina 5 lei si 77 de bani, in timp ce pt un litru de benzina vom plati 5 lei si 56 de bani.
La momentul actual, preţurile la pompă sunt cele mai mari din ultimii patru ani. Asta în condiţiile în care, anul trecut, în toamnă, un litru de motorină costa 4 lei şi 60 de bani. Scumpirea a venit tocmai după introducerea actualei supraaccize. Dar unii analişti avertizează:
Radu Soviani, analist financiar: "Dacă dispare această supraacciză, care este uşor de colectat în sensul că este deja în preţ şi companiile petroliere trebuie să o verse mai departe, trebuie să ne aşteptăm la majorări de taxe în cunatum dublu faţă de cât reprezintă supraacciza."
Tot aseară, Ministrul Finanţelor a anunţat că mult aşteptata amnistie fiscală va fi redenumită restructurare financiară. Această măsură se va aplica atât companiilor private, cât și celor publice, dar şi personalor fizice care au datorii la stat. Atenţie, însă: nimeni nu va fi scutit complet de restanţe.
Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor: "Luăm în calcul ștergerea, poate, a dobânzilor, a penalităților, lăsăm principalul și le anulăm în timp, în așa fel încât acea companie să își poată da înapoi datoriile față de stat, să aibă activitate, să și funcționeze, să și crească."
Ieri, şi legea insolvenţei a fost modificată, pentru a rezolva problema numărului mare de companii care au acumulat datorii uriaşe către stat.
De exemplu, de acum, restanţele pot fi transformate, în procent de maximum 50%, în acţiuni pe care statul să le deţină, în cazul firmelor de interes public sau startegic.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰