Antena Meniu Search
x

Video Biletele la teatru, vândute mai repede ca la un derby. Cât de greu a ajuns să poţi obţine un loc la spectacol: "După o oră jumate de aşteptat, nu am prins"

Să prinzi bilete la teatru, pentru spectacole în vogă, cu actori celebri, a devenit o chestiune de noroc. Tichetele se termină în câteva minute după ce au fost scoase la vânzare. Doritorii stau cu orele la coadă la casierie sau tocesc mouse-ul de câte ori dau refresh pe site-urile teatrelor. Însă fenomenul pare să meargă şi spre teatrele mici, independente. E românul mai avid de cultură? Sau sistemul prin care se vând biletele e problema? 

de Redactia Observator

la 14.02.2024, 20:06

Vezi și

7 februarie, pe la prânz. La teatru se simte un pic de agitaţie. Ceva neobişnuit pentru o zi de miercuri, în miezul zilei. La coadă sunt deja în jur de 20 de persoane. Mai ales oameni care au avut multe tentative eşuate de a cumpăra biletele online. Biletele de pe platforme se termina in cateva minute si cateva minute inseamna 10,15 minute. Sau se blochează platforma.

La ora 13 fix bilete se pun în vânzare. Şi la casierie, şi pe platforma online, în acelaşi timp. Şi abia atunci vedem cu ochii noştri ce înseamnă goana după un bilet la teatru. 

Cei care au fost printre primii la coadă pleacă victorioşi

Clientă: Sunt venită undeva de la 11 și un sfert. Acum e trecut de ora 1, deci mai bine de 2 ore. Da, am insistat și am reușit.

​Reporter: De când nu ați mai stat 2 ore la o coadă?

Clientă: De foarte mult timp, nu îmi mai aduc aminte. 

Dar 10 minute şi cinci persoane mai târziu... 

Reporter: Deci, nu aţi mai prins?

Client: Nu. După o oră jumate de aşteptat, nu.

Reporter: Voiați un spectacol anume?

Client: Voiam un spectacol anume care este de astăzi într-o luna jumate. Pe 27 sau 30 martie. Şi sistemul nu funcţionează, asta e Made în Ro. 

Sistemul functionează, dar cum aceleaşi bilete sunt puse în vânzare, în acelaşi timp, şi la casierie, şi în online, bătălia e, cumva, inegală. Pentru că, oricât de des s-ar bloca site-ul, tot mai rapid se cumpără bilete cu un click. Iar cererea este tot mai mare.  

Bianca Pena, Teatrul Bulandra: Situația este foarte bună pentru noi din punct de vedere al vânzărilor. Mulțumim că în 20 de minute s-au epuizat 4 spectacole Tatăl și 3 spectacole Oedip , faceți socoteală în 20 de min s-au vândut 3 ori 250 și 4 ori 350. 

Românii, însetaţi de teatru

În total, 2150 de bilete vândute numai în 20 de minute, la doar 2 dintre spectacole, printre cele mai iubite de public. La fel se intampla in toate marile teatre din Bucuresti. Topul preferintelor e condus de Teatrul National, urmat de Bulandra, Comedie si Nottara. 

Marian Râlea: Noi, cei care facem meseria asta, avem o vorbă. Teatrul începe din octombrie când se pune varză şi se termină în mai, dacă ai o pivniţă bună, când nu mai e bună varză. 

Cu alte cuvinte, dintotdeauna oamenii au mers la teatru. Doar că ultimii ani au fost un pic altfel. A fost o pandemie care a închis teatrele şi a ţinut oamenii în case. Veniturile obţinute din vânzarea de bilete au scăzut dramatic. Acum, recuperăm, practic, şi unii, şi alţii. Noi facem coadă la teatru, teatrul face încasări record. 

Dan Rădulescu: E un trend îmbucurător acum în care jucăm mai mult sau mai puțîn cu casă închisă. Ceea ce sigur că ne bucură foarte tare și sperăm să se mențină așa. Indiferent de locurile în care jucăm oamenii sunt foarte dornici să vină să ne vadă. 

Poate că nu sunt neapărat dornici să stea şi la coadă pentru asta, dar, în tot acest timp, fiecare teatru caută propriile soluţii ca să nu piardă nici public, nici bani. 

István Téglás: Cred că dacă s-ar face programul din timp, măcar pt 2,3 luni de zile, lumea va spune, ok, pentru acest spectacol de care sunt f interesat se va juca și peste o luna, și peste 2 luni, deci nu trebuie să mă îmbulzesc acum că să iau bilete fizic de la casă de bilete. 

S-a format deja o comunitate a oamenilor care merg frecvent la teatru. Se anunţă unii pe alţii atunci când biletele se pun în vânzare. Fac trocuri sau schimburi de bilete, în cazul în care nu mai pot ajunge la spectacol. Iar cel puţin o dată pe săptămână se întâlnesc la teatru, ca să trăiască împreună câteva ore memorabile. 

(printscreen pagina Mergem la Teatru , facebook ) 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 7 voturi
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri economice » Biletele la teatru, vândute mai repede ca la un derby. Cât de greu a ajuns să poţi obţine un loc la spectacol: "După o oră jumate de aşteptat, nu am prins"