Antena Meniu Search
x

Video Alternativa pe care o avem la creditul de nevoi personale. În majoritatea cazurilor, dobânda este zero

Românii se împrumută la bancă pentru cheltuielile de zi de zi. Caută credite de nevoi personale sau carduri de credit. Au avantaje şi dezavantaje lor, dar orice am alege trebuie să respectăm termenele de plată. Altfel, vom ajunge să plătim dobânzi uriaşe.

Ingrid Tîrziu
de Ingrid Tîrziu

la 16.10.2023, 19:55

Vezi și

Cum coşul zilnic s-a scumpit, mulţi români nu mai au bani pentru renovarea apartamentului sau pentru alte cumpărături. Aşa că, apelează la împrumuturi. 

Ingrid Tîrziu, reporter Observator: 20% dintre românii care intenţionează să-şi ia un credit de nevoi personale vor să-şi renoveze locuinţa, în timp ce 18% au nevoie de un credit pentru o maşină nouă. 12% se împrumută pentru electrocasnice. 

Bărbat: Noi chiar acum mergem să-l achităm. Tot timpul e nevoie de bani şi fără credit nu prea putem să reuşim. Abia aşteptăm să scăpăm. Sperăm să nu mai facem altul.

Femeie: Pentru casă, pentru electrocasnice. Lucrurile acestea micuţe care se adună... 

Pe acelaşi subiect

Rata lunară pe 5 ani pentru un credit de nevoi personale este de aproximativ 215 lei

Suma medie a împrumuturilor de nevoi personale e de 10.000 de lei, potrivit datelor oficiale. Rata lunară pe cinci ani este de aproximativ 215 lei. La final însă nota de plată e cu 40% mai mare.

Mădălina Puiu-Boldeiu, director dezvoltare produse bancare: Pentru un total de 60 de luni, costul total al acestui credit ar fi undeva la 13.900 de lei. Când spun costul total mă refer la dobândă şi la comisioanele adiacente. Am luat în calcul o dobândă fixă, pentru că este cumva o dobândă care îţi oferă o stabilitate în această perioadă. 

Ce alternativă ne recomandă economiştii: dobânda este zero

Economiştii ne recomandă pentru acest gen de cheltuieli cardul de credit. În majoritatea cazurilor, dobânda este zero. Este şi mai uşor de obţinut, iar în timp soldul se poate mări. Totuşi, cardul de credit devine o povară dacă ratele nu sunt plătite la timp sau este folosit ca sursă de cash.

Bărbat: L-am folosit pentru lucruri utile în casă, adică televizor, să ajutăm copiii. Mai bine stăm cu asta, cât scoatem, să dăm fără dobândă.

Adrian Mitroi, analist economic: Confortul de a şti că poţi să-ţi plăteşti facturile imediat, nu trebuie să ai bani în cont curent. Confortul că ştii că ai o sursă de bani, bonitatea. 

Credit pe card de credit vs. credit de nevoi personale

Radu Georgescu, analist economic: Faţă de creditul de nevoi personale la care plăteşti o sumă de bani lunară, creditul pe card de credit are unele beneficii. Pentru cei care nu reuşesc să nu plătească la timp cardul de credit, dobânda este mult mai mare faţă de un credit de nevoi personale cu ipotecă.  

Ultimele date BNR arată că românii s-au împrumutat pentru nevoi personale sau pe cardurile de credit de 2 miliarde de lei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri economice » Alternativa pe care o avem la creditul de nevoi personale. În majoritatea cazurilor, dobânda este zero