Antena Meniu Search
x

BNR a decis să menţină dobânda cheie de 2,5% pe an. Prognoza pe inflaţie pentru finalul de an

Banca Naţională a României a anunţat că a decis menţinerea dobânzii cheie la nivelul de 2,50% pe an, în contextul în care cel mai nou scenariu privind evoluţia inflaţiei reconfirmă perspectiva continuării scăderii ratei anuale. 

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, la o conferinţă desfăşurată la Banca Naţională a României din Bucureşti - Mediafax Foto via Hepta

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat că a decis menţinerea dobânzii cheie la nivelul de 2,50% pe an, în contextul în care cel mai nou scenariu privind evoluţia inflaţiei reconfirmă perspectiva continuării scăderii ratei anuale. 

BNR a revizuit în scădere, de la 3,6% la 3,5%, în august, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi a estimat un nivel de 2,7%, în scădere de la 3%, pentru decembrie 2019, în contextul în care excedentul de cerere a rămas ridicat.

La începutul lunii octombrie, Institutul Naţional de Statistică (INS) a anunţat că rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a scăzut în luna septembrie la 5,03%, de la 5,1% în august, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 6,55% faţă de aceeaşi lună a anului trecut.

Consiliul de Administraţie al BNR a anunţat, marţi, menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la 2,50% pe an.

În ultima şedinţă a Consiliului de administraţie al BNR s-a analizat şi aprobat raportul asupra inflaţiei, ediţia noiembrie 2018, document ce încorporează cele mai recente date şi informaţii disponibile.

”Noul scenariu al prognozei reconfirmă perspectiva continuării scăderii ratei anuale a inflaţiei până spre limita superioară a intervalului ţintei de inflaţie în decembrie 2018, urmată de coborârea şi menţinerea acesteia în jumătatea superioară a intervalului ţintei până la finele orizontului prognozei”, se arată în comunicat.

Incertitudinile şi riscurile asociate inflaţiei au ca principale surse evoluţia preţurilor la combustibili pe plan mondial, a preţurilor administrate (gaze şi energie electrică), a preţurilor produselor alimentare şi a celor din tutun, precum şi condiţiile de pe piaţa muncii şi conduita politicii fiscale şi de venituri.

”Relevante sunt, de asemenea, ritmul creşterii economiei zonei euro şi a celei globale în contextul tendinţelor protecţioniste şi al incertitudinilor legate de Brexit, precum şi conduita politicii monetare a BCE şi a băncilor centrale din regiune”, se arată în comunicat.

Sursa: News.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » BNR a decis să menţină dobânda cheie de 2,5% pe an. Prognoza pe inflaţie pentru finalul de an