Video Boala care face ravagii în livezi. Producţia a scăzut chiar şi cu 70% în unele zone: "Foarte agresivă"
După o vară secetoasă, în care culturile au fost pârjolite, producătorii se confruntă acum cu o altă problemă. Pomii sunt "arşi", dar nu de soare, ci de o boală numită "focul bacterian". Gutuii sunt cei mai afectaţi. În unele zone, producţia a scăzut chiar şi cu 70%.
"Aşa arată un pom afectat de focul bacterian. Este o bacterie foarte agresivă! Dacă noi nu îndepărtăm această ramură, să spunem, de aici, boala se duce spre interior şi, pe urmă, se usucă de tot". Aproximativ 5 mii de pomi, de la cireşi până la gutui, care se întind pe mai mult de 4 hectare, sunt în pericol. Focul bacterian a distrus deja gutuii.
"Avem aproape 2.000, 1.800 de gutui! Mare parte din ei, să zicem că sunt afectaţi, va trebui să îi ajutăm să scăpăm de această boală care este foarte agresivă! Măr, păr şi gutui. Pleacă de la vârfuri, de la lăstarul verde şi se duce spre interior. Fructul este mumificat, îl ţine pe loc, nu se mai dezvoltă, dacă nu este ajutat, copacul se usucă", explică un producător.
Boala "a mâncat" 70% din recoltă
Boala "a mâncat" 70% din recoltă. Iar, problema e greu de ţinut în frâu. Tratamentele nu mai protejează complet pomii. "Foarte greu, foarte greu se tratează, deci nu există încă, să zicem, un tratament care să stopeze, care să ţinem boala pe loc. Nu există, nu! Singurul, singura modalitate de a scăpa de această boală este munca fizică. Scoatem lăstarii noi afectaţi, dăm foc, scoatem în afara livezii", adaugă producătorul.
"Focul bacterian spune ceva, spune că se diseminează ca şi focul! Deci, odată ce infecţia are loc la unele dintre plante, de acolo mai departe se duce şi către celelalte foarte rapid, prin picături de ploaie, prin alţi vectori", explică Adrian Asănică, decan Facultatea de Horticultură USAMV.
Iar asta se vede deja în livezi. Pe tarabe nu mai sunt fructe ca în alţi ani. "Şi nu-s de calitate şi nu... proastă vânzare! Ieri a mai mers, azi mai puţin! Azi nu, n-am dat 20 de kilograme, cred că nu", spune un comerciant.
Producţia de gutui a scăzut cu 25%
Anul trecut, producţia de gutui a scăzut cu 25%. "Unul este temperatura. Şi al doilea este că nu ar fi o cultură preponderentă să asigure un necesar. Aceste insecte, dăunătorii, cum le spunem noi, ele apar pentru că noi importăm foarte mult în ţările astea Turcia, Spania, Italia unde sunt zonele călduroase şi Egipt. Dar vine şi aspectul că astăzi gutuii nu mai sunt din seminţe cum plantam noi odată, ei sunt altoiţi", declară Vlad Gheorghe, Asociatia Producatorilor de fructe și legume.
Kilogramul de gutui se vinde în piaţă cu 10 lei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰