Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Buget 2023. Ministerul Familiei va primi de 6 ori mai mulți bani. Tăieri la Sănătate și Energie

Ministerul Finanţelor a finalizat proiectul de buget pentru anul viitor! Unele instituţii vor primi bani mai puțini decât în prezent, în timp ce altele vor avea o sumă mai mare chiar şi de şase ori. Este cazul Ministerului Familiei, condus de Gabriela Firea, care primeşte peste 620 de milioane de lei. 

de Redactia Observator

la 07.12.2022 , 08:31

Urmează Ministerul Mediului, care se apropie de 3,8 miliarde de lei, adică o majorare de 76 la sută. Guvernul a mărit substanţial şi bugetul Ministerului Cercetării, care depăşeşte 3 miliarde lei. Cu războiul la graniţe, şi bugetul Ministerului Apărării se majorează cu 52 la sută, trecând, astfel, de 35 de miliarde de lei. Top cinci al instituţiilor cu buget majorat se încheie cu Administraţia Prezidenţială, care va dispune de 120 de milioane de lei anul viitor.

Cea mai mare scădere o înregistrează Ministerul Energiei, căruia i se acordă un buget cu 64 la sută mai mic. Puternic afectat este şi Ministerul Justiţiei, care pierde mai mult de jumătate din bugetul pe anul în curs şi, în 2023, va primi mai puţîn de 3 miliarde de lei.

Alt minister cu buget redus este cel al Sănătăţii, căruia i se vor aloca 23 miliarde de lei, cu o scădere de 6,3 la sută. În clasamentul celor 5 instituţii care vor pierde bani se mai numără Ministerul Public şi cel al Muncii.

Vezi și

Instituţii cu bugete majorate

Pe acelaşi subiect
  • Ministerul Familiei: 620,7 milioane lei
  • Ministerul Mediului: 3,76 miliarde lei
  • Ministerul Cercetării: 3,189 miliarde lei
  • Ministerul Apărării: 35,2 miliarde lei
  • Administrația Prezidențială: buget de 120 milioane lei

Instituţii cu bugete reduse

  • Ministerul Energiei: 2,96 miliarde lei
  • Ministerul Justiției: 2,9 miliarde lei
  • Ministerul Sănătății: 23,3 miliarde lei
  • Ministerul Public: 1,67 miliarde lei
  • Ministerul Muncii: 60,9 miliarde lei

Deficitul bugetar ESA în anul 2023 este estimat la 4,4% din PIB, urmând ca acesta să ajungă în anul 2026 la 2,9 % din PIB, respectiv o reducere de 1,5 puncte procentuale faţă de anul 2023, încadrându-se la sfârşitul orizontului de prognoză (anul 2024) în prevederile regulamentelor europene.

Bugetul pentru 2023, construit pe o creştere economică de 2,8%

În document se mai arată că proiectul de buget este configurat pe un cadru economic cu o creştere economică de 2,8% prevăzută pentru anul 2023.

De asemenea, în anul 2023 cheltuielile destinate investiţiilor însumează aprox. 112,1 miliarde lei, reprezentând aproximativ 7,22% în PIB.

Guvernul estimează un deficit bugetar de 68,3 miliarde de lei, în scădere faţă de 80 de miliarde de lei, cât este prognozat pentru anul în curs, potrivit Profit.ro. În 2023, Ministerul Apărării va primi mai multe fonduri de la buget.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat, luni, în emisiunea Talk News de la Prima News TV, că bugetul de stat pe 2023 va fi public cel mai probabil joi, după şedinţa Guvernului, el arătând că probabil într-o săptămână va trece prin comisia de buget şi prin plenurile reunite ale celor două Camere, astfel că va fi aprobat până în sărbători şi va intra în vigoare din prima zi a anului viitor.

”Bugetul va fi expus public cel mai probabil joi, după şedinţa Guvernului, ştiam că joi se va face. Construcia bugetară în momentul de faţă cuprinde un procent al investiţiilor record pentru România, este anul în care practic ne propunem repornirea motoarelor economiei romîneşti, la capacitate maximă, după atâtea crize prin care am trecut în ultimii ani”, a spus Ionuţ Stroe. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » Buget 2023. Ministerul Familiei va primi de 6 ori mai mulți bani. Tăieri la Sănătate și Energie