60.000 de bugetari ar putea fi sacrificaţi pentru majorarea pensiilor
Pensiile a cinci milioane de români sunt în pericol din cauza deficitului bugetar. În timp ce specialiştii BNR cred că majorările stabilite prin lege ar avea un efect devastator asupra economiei, premierul Ludovic Orban e de părere că mărirea pensiiilor nu înseamnă apocalipsa bugetară.
Pensiile a cinci milioane de români sunt în pericol din cauza deficitului bugetar. În timp ce specialiştii BNR cred că majorările stabilite prin lege ar avea un efect devastator asupra economiei, premierul Ludovic Orban e de părere că mărirea pensiiilor nu înseamnă apocalipsa bugetară. Tot mai multe voci lansează un alt scenariu pentru ieşirea din criză: concedierea a zeci de mii de bugetari.
E mesajul dur venit de la Banca Naţională a României pentru cei cinci milioane de vârstnici din ţară care aşteaptă ca de anul viitor pensiile lor să crească.
Economistul şef al BNR propune amânarea acestor creşteri stabilite prin lege din cauza deficitului bugetar estimat să ajungă 4,3 la sută la finalul acestui an. Premierul vede altfel situaţia
De la 1 septembrie 2020, punctul de pensie ar trebui să se majoreze cu 40 la sută, adică peste 500 de lei. Şi pensia minimă ar trebui să crească cu 64 de lei. Dacă termenele de majorare din grila aprobată prin lege vor fi respectate, în 2022 ar fi nevoie de 149 de miliarde de lei pentru plata pensiilor. Dublu faţă de cât ne costă azi.
În acest scenariu, este nevoie urgent de un pachet de măsuri prin care veniturile la bugetul de stat să crească, spun specialiştii BNR care au oferit şi soluţii guvernanţilor.
Ar trebui concediaţi peste 60 de mii de bugetari şi ar trebui mărite alte taxe. Analiştii cred însă că nu e nevoie de măsuri atât de dure.
Guvernul a promis că bugetul pentru 2020 va fi gata până la finalul acestui an.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰