Antena Meniu Search
x

Video Un milion de români vor primi 3 facturi la energie luna aceasta. Care este cea corectă

Haosul facturilor continuă. Unul dintre cei mai mari furnizori de energie electrică trimite luna acesta clienţilor trei facturi în loc de una. De ce? Pentru că au recalculat valoarea facturilor din lunile trecute, atunci când nu existau norme de aplicare pentru schema de sprijin din partea statului. Acum restituie banii luaţi în plus printr-o factură mai mică. 

Alexandra Marin
de Alexandra Marin

la 18.02.2022, 19:47

Vezi și

După liberalizarea pieţei de energie, majorarea tarifelor, iar mai apoi compensarea şi plafonarea preţurilor, clienţii trebuie să înţeleagă acum un nou fenomen: stornarea facturilor. Gabriela, spre exemplu, se numără printre clienţii care luna acesta s-a trezit cu trei facturi în loc de una.

Alexandra Marin, reporter Observator: În total, potrivit furnizorului, luna acesta au primit sau urmează să primească trei facturi peste 1 milion de clienţi. Tot ce trebuie să ştiţi că e de luat în considerare doar factura venită "pe plus".

Haos cu facturile la energie

Furnizorul a decis să recalculeze sumele și să acorde o reducere suplimentară față de cea deja aplicată, potrivit noilor norme. Oamenii nu primesc banii în mână, ci o factură mai mică.

Pe acelaşi subiect

Ioana Krekan, manager companie de furnizare: Am decis că ar fi bine să revizuim puţin calculul şi metoda de aplicare a schemei de sprijin şi de aici am ajuns la concluzia că este cazul să le recalculăm deoarece, în urma acestei recalculări, clientul ar fi beneficiat în medie de vreo 7-8 lei în minus, de încă un bonus, faţă de ce a beneficiat deja. 

Experţii cred că de vină nu sunt neapărat furnizorii de energie, cât statul

Ionuţ Purica, expert în energie: O zăpăceală sinistră care domină în perioada aceasta domeniul energetic. S-au acordat subvenţii pe luni cronologice, nu pe facturi. Facturile nu acoperă o lună cronologică ca atare. Din 25 ale lunii, până în 25 ale lunii viitoare. Evident că, dacă legea zice lună cronologică, furnizorii intră într-o zăpăceală şi mai mare că trebuie să separe consumul dintr-o lună în cealaltă. 

Însă, în acelaşi timp, în urma ultimelor acţiuni de control ale ANRE, furnizorii de energie electrică şi gaze naturale au primit pentru neaplicarea corectă a schemei de sprijin amenzi de peste 2,6 milioae de lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » Un milion de români vor primi 3 facturi la energie luna aceasta. Care este cea corectă